onsdag 7. desember 2011

7. desember: Koldkrem

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Kristine.

Koldkrem er en pleiende, mykgjørende og beskyttende fuktighetskrem basert på en emulsjon av olje og vann. Den første opp-skriften på koldkrem stammer fra antik-kens Hellas, og kremen er blitt brukt kontinuerlig i over 2000 år. Det er kremen sin, det.

I den originale oppskriften brukes oliven-olje, men jeg synes det lukter for sterkt til å lage krem av. Istedet bruker jeg solsikke-olje eller mandelolje, avhengig av hva jeg skal bruke kremen til. Solsikkeolje er billig, og gir en helt grei krem som er utmerket til sminkefjerning. Mandelolje er dyrere, men vel verd investeringen hvis kremen skal brukes som fuktighetskrem. Det går også an å bruke andre oljer.

Men hvorfor skal du lage koldkrem? Jo, det skal jeg fortelle deg! Koldkrem er nemlig:

 • Den perfekte sminkefjerner: Koldkrem løser opp selv vannfast maskara uten at man må skrubbe og gni, og er ikke farlig å få i øynene. Fordel kremen utover ansiktet, la virke en liten stund og fjern den med en fuktig klut. I motsetning til andre sminkefjernere tørker ikke koldkremen ut ansiktet, så det er ikke nødvendig å smøre på fuktighetskrem etterpå.
 • Fuktighetskrem for hele kroppen: Smør på et tynt lag koldkrem på fuktig hud etter et bad.
 • Hjelper tørr hud: Smør inn tørre hender og føtter med et godt lag krem om kvelden og la den trekke inn over natta.

Hvis du ennå ikke er overbevist får du lese dette diktet fra 1814:

"WHEN a pot of cold cream to Eliza you send,
You with words to this purpose your present commend;
Whoe'er with this cream shall her countenance smea
All redness and roughness will strait disappear,
And the skin to a wonder be charmingly clear;
If pimples arise, this will take them away;
If the small-pox should mark you, those marks will decay;
If wrinkled through age, or dawbing the face is,
'Twill be smooth in a trice, as the best Venice glass is;
All this and much more (could I spare time to write it,
Or my pen go as fast, as your lips would endite it)
You affirm of your cream: and I would not abuse it,
But pray tell me one thingDo you yourself use it?” 
-Dr. Russel, 1814

For å lage kremen trenger du, i tillegg til olje, bivoks. Bivoksplater til å rulle lys av fungerer bra, og fåes kjøpt på de fleste hobbybutikker. Jeg bruker også borax (natriumborat) som fungerer som konserveringsmiddel og hindrer at kremen skiller seg. Det går an å lage den uten, men det er lettest å lage den med. Borax kan kjøpes billig fra ebay. Jeg pleier også å tilsette noen dråper eterisk olje, gjerne lavendelolje, som både lukter godt og er bra for huden.

Koldkrem
Gir omtrent 200 ml

0,5 dl vann
1 dl olje
1 krm borax
12 g bivoks
10 dråper eterisk olje

Bland boraxen i vannet og sett til side. Del bivoksen i biter og ha den i olje. Varm opp oljen til bivoksen er smeltet, enten i mikrobølgeovn eller i en gryte på komfyren. Varm opp vannet til det er varmt, men ikke kokende (5070 grader er fint). Bland sammen olje og vann, tilsett eterisk olje og miks med stavmikser til du har en tykk, hvit, blank krem. Det pleier å ta omtrent 5 minutter, men tida avhenger av størrelse på oppskriften og temperatur på vannet.

Med borax har kremen lang holdbarhet. Jeg bruker fortsatt krem som jeg laget for 2 år siden!

3 kommentarer:

 1. Så mange gode tips dere kommer med. Jeg satt og tenkte på å lage hudkrem så sent som i går, men slo det fra meg fordi jeg trodde det ville være for vanskelig. Så kommer dette innlegget ...

  Når det gjelder krem uten borax (av en eller annen grunn blir jeg så stresset av ebay), gjør man noe annerledes da?

  SvarSlett
 2. Takk, Heidi! Framgangsmåten er den samme med og uten borax, men det kan ta litt lenger tid å mikse kremen. Det er også en viss fare for at den skiller seg etter en tid, men da er det isåfall bare å varme den opp igjen og mikse med stavmikser på nytt. Fortell gjerne hvordan det går!

  Grunnen til at kremen på bildet er littegran kornete er forresten at jeg bare brukte lunka vann, noe som gjorde at bivoksen stivna litt for fort. Hvis du er flinkere enn meg, og faktisk følger oppskriften, blir den glatt og fin :)

  SvarSlett
 3. Takk for svar! Jeg hadde visst en bok med oppskrifter på hudkremer ('1001 Natural Rededies'), og forfatteren bruker ikke borax, men grapefruktolje som konserveringsmiddel og mye mindre porsjoner, så jeg tenkte jeg kanskje kunne halvere oppskriften din.

  SvarSlett