tirsdag 1. mai 2012

Elsk din nesle

Når du er ferdig med å gå i tog eller hva du nå måtte finne på å gjøre denne strålende (i Oslo, i alle fall) 1. mai-dagen, synes jeg du skal gjøre en innsats for næringsinntaket ditt de neste månedene og fylle fryseren med brennesle! Bruk den til å lage pestosuppe, pastasaus eller noe helt annet. Til glede for nye lesere og som påminnelse for de som har fulgt meg litt lenger – her er en reprise på innlegget jeg postet om brennesle for nøyaktig ett år siden:

Ordet matauk kom visstnok inn i det norske språk under krigen, da behovet for å supplere den daglige kosten med mat sanket fra skog og mark økte som følge av rasjonering og knapp tilgang på mat. Men selv om krigen heldigvis er over for lenge siden, er det ingen grunn til ikke å benytte seg av ressursene som du kan finne praktisk talt utenfor din egen stuedør - helt gratis.

De vanligste formene for matauk er nok plukking av bær og sopp. Det er ennå litt tidlig for den slags, og for oss byboere krever det dessuten en aldri så liten innsats, da man som regel må oppsøke landens strøk for de beste plukkestedene. Planten jeg skal ta for meg i dag finnes i de fleste bakgårder, den er proppfull av vitaminer og mineraler, den kan brukes til så mangt og litt mot er alt som kreves for å skaffe den i hus. Det er selvfølgelig brennesle jeg snakker om, og den er best nå!


Ta med deg en pose, en kjøkkensaks og oppvaskhansker, og legg i vei til nærmeste brenneslested. De vokser typisk i grøftekanter, i bed som ikke har vært luket på en stund, under buskas og lignende -- ærlig talt, dere vet sannsynligvis godt hvor de  er å finne (ublide møter med brennesle i barndommen prenter seg lett inn i sinnet). Oppvaskhanskene beskytter mot å bli brent, så det er bare å plukke i vei. Fokuser på små planter og grønne toppskudd -- de er best.


Vel hjemme legger du brenneslene utover et avispapir og fjerner stilker, rusk og småkryp. Så skyller du dem godt og forveller dem. Det gjør du ved å putte dem noen minutter i kokende vann, til de faller sammen. Frys dem i passende porsjonspakninger (omtrent 100 g pleier å være greit).


Brenneslene brukes på samme måte som spinat. Fyll opp fryseren, så trenger du ikke å kjøpe spinat før langt ut på vinteren!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar