torsdag 14. juni 2012

Noen sparetips for ferien

Å feriere i våre dager er i grunn ikke spesielt dyrt. På restplass.no kan du jo få en uke på Kreta (riktignok uspesifisert) for en tusenlapp, og setter du av en tusenlapp til kan du leie deg en haug med solsenger, kjøpe masse paraplydrinker og leve livets glade dager sammen med et par tusen andre nordmenn (flaks med den finanskrisen, altså).

Eller ikke. Det er ikke det at jeg har noe i mot charterferie. Det er bare det at min eneste charteropplevelse inntraff da jeg var fem år gammel og Bamseklubben var svaret på alle problemer jeg måtte ha – så jeg mistenker at mine erfaringer på feltet ikke er spesielt relevante for leserne av denne bloggen. Derimot kan jeg dele noen erfaringer jeg har gjort meg de siste årene, når utferdstrangen har vært stor, men feriepengene helst burde settes inn på BSU-kontoen:

1. Bli i landet
Det billigste er selvfølgelig å bli hjemme, men det har du kanskje ikke så lyst til. Du trenger imidlertid ikke å reise langt å få en skikkelig ferie! Hvorfor ikke føle skogens ro helt gratis på en av markahyttene? Eller hva med å samle noen venner, pakke et telt og dra på roadtrip? Norge er i utgangspunktet et relativt dyrt land å feriere i, men fordelen med å bo her er jo nettopp at du kan utnytte både lokalkunnskap og bekjente rundt omkring, og som student kjenner du sikkert folk fra hele landet. Kanskje noen har en sofa å låne bort? Dessuten kan du sette opp telt nesten hvor som helst, så lenge det er minst 200 meter fra privat eiendom og du ikke blir der lenger enn to netter.


2. Dra på interrail
All den tid flybilletter for tida gjerne koster en tredjedel av en togbillett er dette kanskje ikke et rent sparetips, men: Den beste måten å oppleve mest mulig på i Europa er fremdeles med tog. Fly er kanskje en smule raskere, men til gjengjeld må du styre med flybusser (husk at prisen på transport til/fra flyplassen kommer i tillegg til flybilletten) og bagasjeregler, mens du på tog kan lene deg tilbake og slappe av med det du måtte ønske helt til du er framme.

Selv om du ikke helt hadde forestilt deg en klassisk backpacker-tur, kan det være verdt å vurdere å kjøpe en interrail-billett. De kommer nemlig i mange varianter, både med reiser kun i ett land og et visst antall reisedager innen en bestemt periode. En sånn billett kan dermed være perfekt om du for eksempel har lyst til å gjøre små stopp og oppleve litt på veien til en endelig destinasjon. Hvis du vil ha mer toginspirasjon, kan jeg anbefale boka Togreiser av Håvard Rem. Jeg lånte den for noen uker siden, og tror jeg skal la den diktere feriene mine i årene framover. Det var etter litt blaing i denne at jeg fant ut at Englandsturen vi skal på i sommer skal forgår per tog, så vi får med oss litt kontinent på veien.

3. Lag maten sjæl
Turbestikk bør være fast inventar i veska di når du er på reise. Da kan du nemlig – i stedet for å spise et tørt, overpriset smørbrød servert av en fransk, sur kelner på en sliten kafé – kjøpe litt ost, frukt og en baguett fra nærmeste boulangerie og ha en fortreffelig og billig lunsj henslengt i en blomstrende park som en ekte parisien(ne). Kanskje kan du bruke noen av forslagene våre til middag på lesesalen? De funker nemlig overalt hvor det er knapt med fasiliteter.


4. Bo billig
Jeg må innrømme at en vesentlig faktor i mitt valg av reisemål, er om jeg kjenner noen som bor på stedet. Jeg tror sofaen til så og si alle jeg kjenner som har vært på utveksling er blitt utnyttet på det groveste. Ikke bare er det billig å bo sånn, man får jo også en noenlunde lokalkjent guide – ren vinn–vinn-situasjon. Og i våre dager er det faktisk slik at man ikke en gang trenger å kjenne noen på stedet fra før av – med Couchsurfing kan du komme i kontakt med ledige sofaer verden over! De fleste kjenner sikkert opplegget fra før av, så jeg skal ikke gå nærmere inn på det (sjekk ut linken hvis du lurer). Bare husk at det ikke er en dum idé å komme i kontakt med lokale selv om du ikke vil sove hos dem – de gjør det gjerne lettere å finne billige steder med bra mat og unngå de verste turistfellene.

Alternativt anbefaler jeg å bo på hostell, gjerne om du reiser med venner, men spesielt om du reiser alene. Det høres kanskje litt skummelt ut, men det er ekstremt enkelt å komme i kontakt med andre mennesker på hostell – sannsynligvis er flere i samme situasjon som deg. De par gangene jeg har bodd alene på hostell har jeg hatt noen å spise middag med innen en halvtime etter jeg har satt fra meg bagasjen. 

Men hva med dere, da? Hva er deres beste sparetips i ferien? (Jeg må innrømme at mitt aller, aller beste tips er å gjøre som meg: kun ta seg én uke fri og ellers jobbe seks dager i uka, eller å gjøre som storesøster: pakke et telt og gå Sør-Norge på tvers. Men det er kanskje mest for spesielt interesserte.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar