torsdag 6. desember 2012

Kålrottagliatelle

Nå er kålrotsesongen virkelig i gang! Over det hele land ligger den og venter i butikkene, gul, billig og proppfull av C-vitaminer, like god til hverdag som til fest. Men siden det hadde vært dumt å bli lei den allerede før første juleselskap, kan det nok lønne seg å variere den sedvanlige rotmosen litt. Hva med kålrottagliatelle? Minst like godt som pasta, og mye sunnere (i den grad man i det hele tatt kan påstå at noe er sunt i våre dager)!

Jeg hadde egentlig tenkt til å dokumentere denne prosessen med bilder, men da jeg kom hjem – etter å ha tenkt på kålrottagliatellen jeg skulle lage hele bussturen hjem (idéen fikk jeg nemlig på busstoppet) – og oppdaget at batteriet var tomt, fikk det bli det samme. Sulten Jamme venter ikke på batterier til lading. Jeg regner med at dere skjønner det uansett. Det er i grunn ganske selvforklarende, og jeg henvender meg tross alt til studenter. (men ikke vær redd for å spørre hvis min forklaringsevne ikke er like briljant som jeg trodde!)

Du tar altså en kålrot og skjærer en skive av den, mellom en halv til én centimeter tjukk. Finn fram en potetskreller, skrell en runde for å få av skallet og fortsett så å skrelle rundt og rundt så du får en lang strimmel. Skrell til det ikke går mer, den siste biten kan du knaske på. Gjenta til du har passende mengde kålrotstrimler.

Kok opp lettsaltet vann. Ha strimlene oppi ett minutt eller maks to – de må ikke koke for lenge, for da får du bare mos (og det var jo det vi prøvde å unngå). De kan gjerne være litt al dente. Hell av vannet i et dørslag, og server med en eller annen saus.


Jeg spiste det med en av mine favoritter blant kjappe pastasauser, nemlig feta-, chili- og hvitløkssaus, som inneholder – ja – feta, chili og hvitløk. Enkelt og godt, og salt fetaost med litt skarp chili og hvitløk passer veldig godt til den søte kålrota.

Feta-, chili-, og hvitløkssaus
1 porsjon

1/2 chili
2–3 fedd hvitløk
100 g feta
Pepper

Hakk chili og hvitløk og stek det et par minutter i litt olje. Ha i feta i biter. Litt avhengig av hvordan ost du bruker, vil den enten smelte eller smuldre opp, men godt er det lell. Pepre etter smak og bland med nykokt (kålrot)pasta.

6 kommentarer:

 1. For en utrolig god idé! Gjett om jeg skal prøve ut dette :D

  SvarSlett
 2. Bloggen din er heilt fantastisk. Er det håp om at du tek opp att blogginga? :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kjempehyggelig kommentar! Jeg er som du skjønner litt ute av bloggemodus om dagen i tillegg til at jeg som regel sitter på lesesalen til langt etter at det er mørkt, som gjør det litt vanskelig med bilder. Men jeg skal prøve å tenke litt mer på potensielle innlegg, så kommer det kanskje noe i ny og ne (kan dog ikke love noe)!

   Slett
 3. Så flott blogg du har!
  Denne oppskriften må prøves :)

  SvarSlett
 4. Prøvde og lage denne et par dager etter du hadde postet den, meeeen den trengte og koke en del lengre. Måtte kjappe meg før jeg skulle ut på party, men godt ble det likevel! Skal prøve og lage den igjen en gang.
  men hvor har du blitt av hen? Savner postene dine

  xox J

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, det kommer kanskje an på hvor tynne strimlene blir? Jeg synes vel egentlig det er best når de er nesten rå, men gjennomvarme, og det tar jo ikke så lang tid. :)

   Det er jo blitt en litt uplanlagt pause, men plutselig var jeg helt ute av bloggemodus og har rett og slett ikke en eneste idé til hva jeg skulle skrevet om. I tillegg begynner jeg å nærme meg masterinnspurten, og da er det naturlig nok andre ting som står i hodet.

   Det kan godt hende det kommer et innlegg (det er jo veldig hyggelig å blogge!), men jeg tør ikke love noe ...

   Slett