søndag 22. januar 2012

Gul og grønn kikertgryte

Denne er veldig god, supersunn og attpåtil overraskende lett å lage! Siden ingredienslista så lang ut, framgangsmåten virket noe komplisert og jeg kom litt sent i gang med middagen, var jeg en smule pessimistisk når det gjaldt hvorvidt kjæresten min kom til å rekke både mat og kveldsskift på jobb. Det var ingen grunn til bekymring! En knapp halvtime senere var maten klar.

Gryta er dessuten vegansk. En ingrediens som de fleste veganere kjenner til, men som de fleste andre aldri har hørt om, er næringsgjær. Det består av inaktivt gjær, inneholder en del bra næringsstoffer og gir en litt osteaktig smak. De har det stort sett på helsekosten – spør etter nutritional yeast (amerikansk navn), engevita (engelsk) eller bjäst (svensk) hvis de ikke skjønner hva de mener. Det går muligens an å sløyfe det, og eksperimentere med annet krydder i stedet.

Vi spiste den med et rundstykke hver, og fikk nok til overs til en middag til. Hadde vi hatt ris til, kunne den sikkert mette dobbelt så mange. Den ble dessuten helt nydelig med yoghurt naturell til (men da er den selvfølgelig ikke vegansk lenger).


Kikertgryte
med tomat og spinat
4 store porsjoner

1 løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, grovhakket
3 cm ingefær, skrelt og grovhakket
6 tomater, i terninger
2 ts koriander
1 ts spiskummen
1 ts chilipulver
1 ts gurkemeie
1 ts næringsgjær
1/2 dl røde linser
2 dl kokosfløte
1 brokkoli i biter
100 g spinat
1 boks kikerter
1 sitron

Ha hakket løk, hvitløk, ingefær og tomater i en bolle, og miks det til en puré med stavmikser.

Varm olje i en gryte, ha i krydderet og stek i noen sekunder. Ha i næringsgjær og puréen. La det koke noen minutter. Ha i røde linser og kokosfløte. La det koke til linsene er møre, 10–15 minutter.

Ha i brokkolibiter. Bruker du frossen spinat, har du i det også nå – hvis ikke, venter du i 4 minutter, og har spinaten oppi sammen med kikertene. Vent til alt er gjennomvarmt.

Skvis en sitron over til slutt.

3 kommentarer:

 1. Høres kjempegodt ut! Nå vet jeg hva jeg skal bruke brokkolien innerst i kjøleskapet til!

  SvarSlett
 2. Næringsgjær? Hvor har du kjøpt det og smaker det som ost? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte det på Røtter på St. Hanshaugen. Hvis de ikke har det der du bor, er iHerb din venn! :)

   Ikke forvent at det skal smake akkurat som ost, da blir du skuffa. Ostenøtteaktig, kanskje? Det er ikke noe du spiser rett fra boksen, men det gir en veldig god smak på maten hvis du bruker passe mengde. Jeg har også brukt det på popkorn med stort hell!

   Slett