lørdag 18. juni 2011

Hvor sejt!

Med fare for å høres ut som en litt bortskjemt 7-åring: Jeg liker ikke fisk. For all del, jeg spiser det hvis jeg får det servert, og er det riktig godt tilberedt kan jeg synes det smaker ganske bra, men jeg får meg altfor sjelden til å lage det til middag selv. Men fisk bør man jo ha, har vi blitt fortalt gjennom hele oppveksten. Det er sunt, og dessuten et mer miljøvennlig alternativ til kjøtt, i alle fall hvis man velger en art fra bærekraftige bestander, som sei. Sei er dessuten billig – altså både miljø- og studentvennlig.

Derfor ble jeg glad da jeg her om dagen kom på en fiskesuppe vi lagde på heimkunnskapen i 9. klasse – det må ha vært første gang jeg smakte en fiskerett som jeg likte. For den er faktisk veldig god, fyldig og med ekstra futt fra chili, og noe helt annet enn de jevnete fløtefiskesuppene jeg var vant til (og altså ikke likte).

Oppskriften er hentet fra heimkunnskap-klassikeren Fra boller til burritos. Den er blitt delt ut til mange 9. klassinger opp gjennom årene, og står sikkert glemt i bokhylla i mange foreldrehjem rundt om i landet. Benytt deg av sjansen til å finne den og ta den med til din nåværende bopel når du besøker opphavet i sommer.

I følge originaloppskriften er suppa nigeriansk (og ikke dansk, som innleggstittelen kunne antyde), og jeg vil med min svært begrensete kunnskap til det nigerianske kjøkken verken bekrefte eller avkrefte dette. Jeg endret i alle fall litt – la blant annet til poteter for å gjøre den mer mettende, og kuttet litt ned på fiskemengden. For ingrediensene betalte jeg i underkant av 40 kroner.


Tomatsuppe med fisk
Nok til 4

1 liten løk, hakket
1 ts karripulver

Blankes i olje i en stor kjele.

4 poteter i terninger
2 ss tomatpuré
1 boks tomater
5 dl fiskekraft

Haes i, og kokes til potetene er møre.

1 liten rød chili, finhakket
1 ts timian

Smak til. Kutt ned på (eller kutt ut) chilien hvis du ikke er så glad i sterk mat.

300 g seifilet i biter

Ha i suppa og la det trekke (ikke koke!) i omtrent 10 minutter.

3 kommentarer:

 1. Er altfor dårlig til å lage fisk selv, men dette så godt ut! Den boken står og støver ned et sted, skal finne den frem ved første anledning. Finner sikkert flere fine minner der!

  SvarSlett
 2. Hei! Det er vel for mye å be om at du husker tilbake til juni i 2011, men kanskje har du lagd suppa seinere også. Lurer på hvordan du gjorde det med fiskekraften. Brukte du ordentlig kraft, eller gjorde buljong susen? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, som med all maten jeg lager, kommer det an på hva jeg har for hånden. Kjøper jeg en helt fisk, koker jeg kraft på bein og annet og fryser ned – men hvis det er tomt i fryseren, er jeg overhodet ingen purist. Jeg synes i grunnen buljongterning er helt greit. Det er jo smak og behag, men jeg personlig synes bekvemmelighet skal veie ganske tungt.

   Slett