lørdag 25. juni 2011

Turfrokost

Når det gjelder turmat, er det flere ting å ta hensyn til:

Det må være lett å bære, lett å oppbevare – altså ikke trenge kjøling, lett å tilberede med minimal oppvask, og ikke minst gi god næring til mange timer med fysisk aktivitet. I tillegg er det greit at det smaker godt.

Til frokost på turen vår lot vi oss inspirere av instant havregrøt – bare hell på vann. De variantene du får i butikken er imidlertid gjerne både dyre og tilsatt unødvendig mye sukker. I tillegg kommer mange i porsjonsbegere som kastes etterpå, noe som riktignok gir litt mindre oppvask, men verken er miljøvennlig eller spesielt praktisk, siden man på hyttetur gjerne må bære med seg alt søppel man produserer.

Det er jo like enkelt å lage det selv! Jeg hadde oppi litt av hvert av ting jeg hadde i skapene, blant annet litt eksklusive, men visstnok fryktelig sunne chiafrø, som er kjøpt på nett. Dessuten hadde vi oppi tørrmelk for fyldigere smak – jeg synes ofte havregrøt laget på vann blir i tristeste laget. Tørrmelk får du tak i hos velassorterte matbutikker, for eksempel Ultra. Kjøp helmelksvarianten, skummetmelk-varianten smaker visst bare vann, og da er man jo like langt. Prisen er ganske stiv – rundt 25 kr per liter ferdig melk – men det trengs ikke så mye for å få rett smak i grøten. Alternativt kan du bruke morsmelkerstatning, som er litt billigere og enklere å få tak i, men også litt ... eklere (jeg har en venninne som aldri igjen vil spise havregrøt, etter at hun måtte leve på grøt laget på morsmelkerstatning i en uke).

Det var litt vanskelig å komme fram til prisen på denne, siden noen ingredienser som nevnt er kjøpt på nett, og andre hamstret i Tyskland, men et veldig omtrentlig overslag gav meg ca. 5 kr per porsjon, og da brukte jeg stort sett økologiske og generelt ganske dyre ingredienser. Til sammenligning koster et beger med Axa Great 15 kr.

Instant havregrøt
Omtrent 2 porsjoner

100 g lettkokte havregryn
En håndfull grovhakkete mandler (ca. 20 g)
En håndfull tranebær
10 g kokosflak
10 g chiafrø
2–3 ss tørrmelk
1 ts vaniljesukker av denne typen


Ha i passende mengde grøtblanding i en skål (2,5–3 dl gjorde meg passe mett).


Hell oppi samme mengde vann, rør godt, og dekk til.


Vent noen minutter, ta av lokket og rør rundt en gang til. Ferdig!

Da var du klar for dagens strabaser.

2 kommentarer:

  1. Hei! Hvor finner du skummetmelkpulver?

    SvarSlett
  2. Vi kjøpte i alle fall helmelkspulveret på Ultra, så jeg antar at de har skummetmelk der også.

    SvarSlett