Det er så mye bra med dette brødet at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal starte. Det kombinerer det beste fra rundstykket og brødet på en fortreffelig måte. For riktig å vise hvor fantastisk det er har jeg laget en liste over alle de gode egenskapene:
1. Passe store biter
Fordi du deler opp langpanna akkurat slik du vil ha dem, kan du lage stykkene så store eller små du vil. Ingen overraskelser med brød eller rundstykker som hever for mye eller for lite, og ender opp i en annen størrelse enn du hadde tenkt.
2. Stor flate å ha pålegg på
Problemet med rundstykker er at det nesten ikke er plass til pålegg. Her har du rundstykker med like stor påleggsplass som brødskiver!
3. Praktisk form med tanke på pålegg og pakking
Perfekte til osteskiver og perfekte i matboks.
4. Lett å fryse ned, og å ta ut av fryseren etter behov
Stykkene er dessuten lette å dele opp i frossen tilstand.
5. Lite arbeid
Ingen rundstykketrilling , og hvis du laget deigen løs slipper du unna eltinga også.
6. Kortere tid
Ok, så tar det fortsatt litt tid. Men med både kortere baketid og kortere steketid er det ikke mer enn at du nesten kan lage dem til frokost.
7. Smaker godt!
Kombinasjonen av havregryn og honning er nydelig
8. Trenger ikke utstyr
Til brytebrød trenger du verken eltemaskin eller brødformer
9. Ingen problemer med at brødskivene faller fra hverandre
Her er det masse skorpe som holder stykkene sammen, selv om du ikke har giddet å elte deigen i en halvtime.
10. Enkle å dele
Fordi deleflaten ikke har skorpe fungerer det utmerket å dele stykkene med henda. Kniv ikke nødvendig!
Og oppskriften er her:
Langpannebrytebrød
eller brytestykker, om du vil
7 dl vann
200 g havregryn
250 g sammalt mel, en blanding av rug og hvete
450 g hvetemel
25 g gjær
1 ss honning
1 ts salt
Bland vann og havregryn og la det stå i en 10-15 minutter. Da får gryna trukket til seg fuktighet og du unngår å bruke for mye mel i deigen. Bland deretter inn resten av ingrediensene og elt så lenge du gidder. La deigen heve i en time, til dobbel størrelse.
Legg deretter deigen i en bakepapirkledd langpanne og press den godt ut i kantene. Hvis du vil kan du heller kjevle deigen pent ut før du legger den på brettet, men selv synes jeg det er sjarmerende med et rustikt utseende. Pensle brødet med vann og legg på havregryn eller frø til pynt. Jeg pleier å presse frøene litt inn i brødet, så faller de ikke så lett av. Skjær brødet opp i 20 biter med et pizzahjul.
Dypp pizzahjulet i vann, så setter det seg ikke fast i deigen. Forhev brødet i en halvtime og stek det omtrent like lenge i ovnen på 200 grader.
Jeg har også laget brødet med veldig løs deig (mindre mel eller mer vann), omtrent som til eltefritt brød, og det fungerer fint. Det går riktignok ikke an å dele opp brødet i biter før steking, så du får i stedet ett stort, flatt brød som du må dele opp etterpå. Brødet blir luftig og fint, og involverer enda mindre arbeid enn originaloppskrifta!
Hvordan lager du den eltefritt? Må den stå over natta og heve, eller hever du den på samme måten som med elting?
SvarSlettJeg digger virkelig bloggen din ^^
Det er søsteren min som har skrevet innlegget, så jeg har bedt henne svare på spørsmålet ditt, men jeg vil i alle fall anta at man kan bruke vanlig eltefritt brød-metode, altså redusere gjærmengden og heve over natta.
SvarSlettSå hyggelig å høre! :)
Æsj, er stadig på leting etter et quick-fix brød som krever minimalt med effort, og er ferdig i løpet av noen timer.
SvarSlettDu kan jo sjekke ut denne oppskriften her: http://www.matlykke.no/2011/05/eltefrie-og-superraske-rundstykker.html
SvarSlettDeigen må fremdeles stå over natta, men det tar maks fem minutter å røre den sammen om kvelden, og kanskje 20 minutter til de er ferdig stekt om morgenen. Synes ikke de blir like gode som de vanlige rundstykkene mine (jeg liker dem best skikkelig grove), men det er et veldig godt alternativ å slenge sammen på kvelden når jeg ikke har rukket å bake.
Jeg har laget eltefrie rundstykker (og brød) før, men problemet er at jeg glemmer det om morgenen. Og dermed så har jeg ikke mat før jeg skal løpe ut døra likevel. Argh!
SvarSlettJeg prøvde disse i dag, det ble skikkelig godt! hadde litt mer sammalt rug, litt mindre hvete, og brukte litt forskjelige korn osv oppi.
SvarSlettEt halvt år for seint, men:
SvarSlettDet går fint an å lage eltefrie brød uten den lange hevetida. Det er bare å bruke normal mengde gjær (og mer vann). Rør deigen sammen, la forheve i bollen, hell utover smurt bakeplate, etterhev og stek. For et enda raskere brød går det an å droppe forhevinga også, men jeg synes resultatet blir best med forheving.
Det eneste problemet med å lage stykkene på denne måten er at de får veldig seig skorpe etter noen dager. De bør altså spises samme dag, eller oppbevares i fryseren og tines i ovnen før bruk.
Godt å høre at brytestykkene dine ble gode, Martine :)