lørdag 30. juli 2011

Lur lørdagsgrøt

Lørdagsgrøten (eller fredagsgrøten, for de som frekventerer SV-kaféen) er en klassiker i de norske hjem, men rimelig kjedelig å lage. Heldigvis kan god risengrynsgrøt lages med minimal arbeidsinnsats og strømbruk, og nesten null fare for at den blir brent. Du må riktignok starte i god tid, men ellers lager grøten seg selv.
Husk rød saft!
Standardoppskriften på grøt er vel omtrent slik:

Risengrynsgrøt
4 porsjoner

2 dl grøtris
4 dl vann
1 l melk
1/2 ts salt

Begynn å lage grøten som vanlig: Kok opp vannet, ha i risen og la det putre til vannet er nesten kokt inn. Så har du i melken og varmer den opp til kokepunktet. Mens du venter på dette kan du finne fram noen aviser. Når grøten er varm nok, tar du kjelen av platen, pakker den inn i avispapiret (fest gjerne med en hyssing), og pakker den inn i en dyne. Der kan den stå i timesvis og godgjøre seg, men minst tre. Min grøt stod i overkant av fire timer denne gang. Ta fram grøten like før du skal spise. Er den litt tynn, kan du sette den på plata igjen og koke i noen minutter, er den for tjukk kan du spe på med melk.


Jeg veit ikke hvor lenge den maksimalt bør stå, men har du ikke altfor lang arbeids- eller studiedag skal du ikke se bort i fra at du kan koke opp grøten mens du spiser frokost, pakke den inn i dyna mens du er borte og komme hjem til klar middag på ettermiddagen.


Husk å sørge for at det blir så mye til overs at du kan lage rislapper til frokostdessert dagen derpå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar