søndag 11. september 2011

Den lille eplefabrikken

Tørkete epleringer er sannsynligvis noe av det beste som finnes. Det er supergodt i müsli, og jeg erstatter det gladelig med lørdagsgodtet. Dessverre kan det lett koste en liten formue å kjøpe dem i butikken. Da er det jammen godt at det er lett som bare det å lage dem selv - gratis!

Jeg er så heldig at jeg har foreldre med epletrær som produserer alle de eplene de trenger og vel så det, og på lørdag var jeg på et aldri så lite raid. Spør pent hos nær eller fjern familie og bekjente med hage om de muligens har noen epler til overs mot litt hjelp i huset eller hagen (eller bare et glass eplesyltetøy) – det er mange med epletrær og dårlig tid som gladelig gir bort frukt som ellers ville gått til spille.

Dersom dette ikke er noen mulighet, vil jeg anbefale deg å bruke de eplene som selges i kilosposer fra First Price eller lignende. Ikke bare er de billige, man har heller ikke tatt seg bryet med å vokse skallet fint og blankt, noe som gjør at du slipper å skrelle dem. Disse eplene er dessuten som regel faste og syrlige og godt egnet til formålet.

Av min mor fikk jeg låne denne snedige innretningen, som både skreller og deler eplene i en fei. I utgangspunktet er jeg ikke så glad i saker som tar opp plass på kjøkkenet og bare kan brukes til én ting, men jeg skal love deg at den fikk fart på sakene. Jeg følte meg nesten som en liten fabrikkarbeider der jeg satt på kjøkkenet og delte epler i høy hastighet.


Først setter man eplene fast på maskina ...


... også sveiver man i vei.


Voila! En fin eplespiral.


Jeg kutter den i to, og legger skivene på en stekeplate. Disse putter jeg i ovnen på varmluftsfunksjon ved 75 grader med døra på gløtt (bruk en tresleiv eller lignende for å holde døra oppe). Jeg lot dem stå i 5-6 timer før jeg slo av ovnen og gikk for å legge meg. Da var epleskivene fremdeles litt seige, men etter å ha stått en natt i romtemperatur var de deilige og sprø. Hvis du liker skivene litt seige, kan du la dem stå kortere - smak underveis!


Så ble de puttet i en boks. Vi får se hvor lang tid det tar før den er tom.

Det er mange måter å tørke på. I ovn på varmluftsfunksjon er nok det raskeste, men du kan også bruke ovn uten dette, eller bare lufttørke dem på en rist. Bare regn med at det tar noen dager!

1 kommentar:

  1. Kan man evt strø litt kanel over før man steker dem? Eller vil de bli for seige tror du?

    SvarSlett