tirsdag 27. september 2011

Hvordan leve for 10 kroner dagen (dag 2)

Nå kommer dag to av min søsters eksklusive studentdiett. Her er introduksjonen, dag 1, dag 3, dag 4dag 5, dag 6 og dag 7.

I går gikk jeg over budsjett, men i dag skal alt gå så mye bedre! Til frokost blir det frokostblanding med havremelk. Det er nesten skummelt hvor billige frokost-blandinger det er å få kjøpt i butikkene for tiden! Med en kilopris fra 13 kr (Landlord) koster de omtrent like mye som ren havregryn. Jeg går for nevnte frokost-blanding, og det smaker faktisk ganske bra. I alle fall med litt hjemmelaga kirsebærsyltetøy! Melk har jeg naturligvis ikke råd til, så det blir hjemmelaget havremelk på frokostblandingen. Havremelk smaker litt uvant, men passer bra til dette formålet. Og en literpris på 1,5 kroner er uslåelig.

Middagen er også i dag genialt enkel, men akk så god. Jeg egentlig planlagt pizza, men da jeg kom hjem klokka fem og var skrubbsulten måtte det heller bli noe som ikke krever timer med heving. Da jeg naturligvis både har løk og poteter i spiskammeret, falt valget på løk- og potetsuppe; en blanding av løksuppe og potetsuppe. Hva kan jeg si? Kombinasjonen fungerte utmerket! Nydelig høstmiddag til den nette sum av 3,2 kroner.

Havremelk

1 dl store havregryn
5 dl vann
søtning 
(honning, avagenektar, dadler el. Jeg brukte 1 ts honning)
litt salt

Det hele blandes i kjøkkenmaskin eller med stavmikser og siles gjennom et kjøkkenhåndkle. Melka oppbevares i kjøleskap og holder seg i noen dager. Havregrynmassen som blir til overs kan brukes i bakst eller i havregrøt.

Løk- og potetsuppe
1 porsjon

1 ss smør
1 løk
1 potet
½ buljongterning
2,5 dl vann
salt og pepper

Hakk løken og ha den i en kjele sammen med smør. Surr løken i smøret til den er myk. Imens skreller og deler du poteten. Jeg ville ha middag så snart som mulig, og delte derfor poteten i små stykker slik at den skulle bli raskt kokt. Putt potet, vann og buljongterning oppi gryta, og la poteten koke til den er ferdig. Tilslutt stavmikser du suppa til den får en fin konsistens, og smaker til med salt og pepper.
Det må nevnes at det er viktig å være forsiktig med stavmikseren og ikke mikse lenger enn nødvendig, da blir nemlig suppa seig. Hvis du vil være på den sikre siden, og ikke bryr deg om at suppa ikke er jevn, kan du heller mose potetene med en gaffel eller potetmoser.


Oppsummering av dagen

Frokost
Frokostblanding 0,9 kr
Havremelk 0,3 kr
Syltetøy 0,3 kr

Lunsj
Brytestykker 1,0 kr
Tunfisk- og bønnepålegg 1,3 kr
Ost 1,5 kr

Middag
Potet 0,9 kr
Løk 1,7 kr
Smør 0,7 kr

Kvelds
Frokostblanding 0,9 kr
Havremelk 0,3 kr

Totalt 9,8 kr

Hurra!

19 kommentarer:

 1. Bra blogg! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

  SvarSlett
 2. Veldig smart :) Takk for havremelkoppskriften! Tror du den funker med glutenfrie havregryn også?

  Jeg lurer på om du klarer å lese noe etter middag? Jeg ser en enorm proteinmangel i den middagen der... Hvordan skal du få i deg nok næring til å gjøre det bra på eksamen?

  SvarSlett
 3. Har aldri hørt om havre-melk før...

  SvarSlett
 4. Havremelk var nytt og spennende ja!

  Likte denne bloggen kjempegodt! Lurer veldig på hvor du får kjøpt bønner og tunfisk så billig... Vil forøvrig anbefale at du kjøper deg inn en stor pakke med firstpriceegg;-D

  SvarSlett
 5. Havremelk er supert! :) Og smaker godt!

  SvarSlett
 6. Artig lesning!
  Skal anbefale denne til min studentsønn ;-)

  SvarSlett
 7. Styx: Kan ikke skjønne at det ikke skal funke med glutenfrie havregryn. Uansett er det jo bare å prøve -- det er ikke så mye å tape på det ;) Jeg er enig i at denne middagen nok ikke er den mest proteinrike. På den andre siden er det masse proteiner i tunfisk- og bønnepålegget til lunsj, og med mindre man er bodybuilder trenger man ikke så mye proteiner som mange virker å tro ... Uansett skal det nok mer til enn én middag å utvikle proteinmangel!

  sessa: Du får tunfisk på boks til 5 kroner på Rema1000. Bønnene er kjøpt tørre i innvandrerbutikk til 45 kr for 2 kg.

  Takk for hyggelige kommentarer!

  SvarSlett
 8. Takk for havremelkpppskrift, så flott! Jeg er veganer og bruker endel plantemelk, og jeg har laget mandelmelk før, men aldri havremelk. Det er jo tusen ganger billigere og jeg har jo et litt stramt budsjett selv, så dette var flotte greier! :)

  SvarSlett
 9. Hvis du koker havregryn vann (større mengde vann enn det du bruker her) og så siler og avkjøler, blir det MYE bedre. Pappan min pleide å lage det da vi var små.

  SvarSlett
 10. Cathrine: Ja, også slipper man bløtlegging! Jeg glemmer alltid å bløtlegge mandler kvelden i forveien...

  SvarSlett
 11. Trine: Takk for tips! Det skal prøves.

  SvarSlett
 12. skriver selv blog om sparing dette var interesant
  håper du leser kommentaren min,
  http://tilbudsvarer.blogspot.com/

  SvarSlett
 13. Det er fint med billig mat. Kan man bruke mer penger på øl. Liker det.

  Men hva med næringsinnholdet (evt. fravær av dette). Ofte synker det ernæringsmessige utbyttet av maten i takt med prisen. Produkter fra Landlord, First Price o.l. har ofte høyt innhold av vann, salt, palmeolje og andre ulumskheter for å senke prisen.

  Hadde vært supert om du kunne skrive hvordan fordelingen av næringsstoffer og energi er (omtrentlig) i rettene dine.

  Stå på!

  SvarSlett
 14. Hei Magnus og Styx,

  Jeg er ganske kristisk til næringsinnholdet og sjekker alltid innholdsfortegnelsen før jeg kjøper et produkt. På denne dagen her er det bare frokostblandingen fra Landlord som ikke er hjemmelaga, og denne inneholder stort sett havregryn og hveteflak. Test av frokostblandinger gir den faktisk full pott (http://www.klikk.no/helse/dinkost/tester/article599095.ece), skjønt jeg må innrømme at det ikke er det jeg har lagt til grunn for å kjøpe den.

  Ellers er jeg enig i at det kunne vært interessant å se på nærings- og energiinnhold i de ulike rettene, men det er endel arbeid, så jeg tror rett og slett ikke at jeg rekker det nå.

  For dette prosjektet er det tross alt pris som er det viktigste kriteriet, optimal sammensetning av næringsstoffer kommer nok lengre ned på lista akkurat disse dagene. Når det er sagt så tror jeg den største mangelen ved 10-kronersdietten ikke er proteiner, men vitaminer/mineraler.

  Takk for positive tilbakemeldinger :)

  Kristine,
  søstra

  SvarSlett
 15. Spennende blogg, skal anbefale den videre:)
  http://sirahblog.blogspot.com/

  SvarSlett
 16. Under 10 kr! Og sunt i tillegg! :-)

  SvarSlett
 17. http://husmor-skolen.blogspot.com/2011/09/spiser-du-for-mer-enn-10-kroner-om.html?spref=fb

  Over har du linken til "Husmorskolen". Jeg linker til deg som inspirasjon for husmødre og husfedre:)

  Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 18. Her kom det et svar på blogginnlegget mitt om ditt :)

  http://mellomsiden.blogspot.com/2011/09/om-mat-sppel-og-samvittighet.html?spref=fb

  :)

  SvarSlett
 19. har laget stor pai pizza fyldig
  brukte 333 g bacon 300g ost 2\3mat fløte halv pose brokoli 3 egg ca 100g paideig må blandes i vann
  middagen var for 2 personer og kostet 52.49kr
  alså 26,24 per person.setter stor pris på og
  dele informasjon om bilige varer :-)

  fokus i bloggen min er gode tilbudsvarer og smarte kjøp http://tilbudsvarer.blogspot.com/

  SvarSlett