søndag 25. september 2011

Mett for ti kroner dagen?

Her komme første innlegg i en serie som kommer til å gå hver dag i løpet av neste uke. Min særdeles sparebevisste storesøster kommer med oppskriften på hvordan du kan leve latterlig billig framover. Det er bare å glede seg til en uke på sparebluss!

Hvor billig går det egentlig an å leve? Som student finansiert kun av studielån lever man strengt tatt under fattigdomsgrensen, men greier seg stort sett fint for det. Jeg mener det burde være mulig å leve ganske mye billigere, f.eks. for 10 kroner dagen, og spurte en venninne om hun hadde forslag til mat som kunne passe inn under dette budsjettet. Denne venninnen er ellers en kløpper på å lage seg rimelig mat, og har et arsenal av middagsretter til 10 kroner porsjonen. Svaret var allikevel ikke positivt. “Ti kroner dagen? Det er umulig.” Åja? Jeg tar utfordringen!


Med både storstipend, septemberutbetaling og sommerjobblønn på kontoen er det kanskje et merkelig tidspunkt å leve på sparebluss, men det får så være. Planen min er nå at jeg skal leve for 10 kroner dagen den neste uka. Men hva menes med 10 kroner dagen? Her er det flere mulige tolkninger.

Den første er å starte med tomme skap, sperre bankkortet og si at man ikke har lov til å bruke mer enn akkurat de 70 kronene i butikken. Dette er sikkert mulig, men vil gi en fryktelig kjedelig uke. Jeg ser for meg havregrøt og bønnesuppe hver dag, og det er nok ikke noe særlig i lengden. Nei, vi får gå videre til tolkning nummer to.

Denne ligner på nummer en, men her har jeg lov til å bruke det som er i spiskammeret fra før av. Det er med andre ord samme situasjon som jeg er i på slutten av vårsemesteret hvert år, dette er jo ikke egentlig en utfordring. Som dere vet er det fullt mulig å lage fine måltider kun ut av det som er i spiskammeret, uten de 10 kronene som supplement.

La oss heller se på den tredje tolkningen, at jeg i grunnen kan handle for så mye penger jeg vil, så lenge jeg ikke spiser for mer enn 10 kroner dagen, eller for totalt 70 kroner iløpet av hele uka. Det vil si at jeg godt kan kjøpe en stor sekk med ris, men jeg skriver bare opp det som jeg bruker. På samme måte noterer jeg også kostnaden på ting jeg allerede har liggende i kjøkkenskapet. Omtrent som det er på bloggen her til vanlig, med andre ord.

I tillegg kommer jeg til å gjøre noen forenklinger. Jeg kommer ikke til å regne med kostnaden for krydder (inkl. buljong) eller hjemmetrakta kaffe/te. For hjemmelaga syltetøy bruker jeg for enkelhets skyld prisen på det billigste syltetøyet i butikken (14 kr/kg). Ellers kommer jeg til å bruke de billigste prisene jeg finner, og gjerne kjøpe på salg. Gratis mat er imidlertid juks!

Målet mitt er å lage variert og god mat i tilstrekkelige mengder til å bli mett av for 10 kr per dag. Mulig eller umulig? Følg med, så får dere se!

1 kommentar: