torsdag 29. september 2011

Hvordan leve for 10 kroner dagen (dag 4)

Det er flere, inkludert vår egen farfar, som har uttrykt en viss bekymring for næringsinntaket vårt. I dagens middag finner vi imidlertid linser, som ikke bare er gode, men også inneholder masse proteiner, fiber, folat, vitamin B og mineraler, inkludert jern. Den består også av kål, og der har vi jaggu C-vitaminer også. Ingen grunn til bekymring! Jeg vil dog presisere at dette ikke er ment som noen helårsdiett, men mer et eksperiment for å vise at det går an å leve på annet enn nudler når lommeboka nærmer seg tom. Her er introduksjonen, dag 1, dag 2, dag 3dag 5, dag 6 og dag 7.

Fårikålsesongen er igrunnen en gave for studenter som vil leve superbillig. Ikke fordi fårikål får plass innunder et budsjett på 10 kroner dagen, men fordi kålen er så vanvittig billig på denne tiden av året. Her i byen ligger den for tiden på 2 kr/kg, og det er mye mat i en kilo med kål. Problemet er å finne ut hva man kan bruke den til, bortsett fra fårikål. Kanskje det er noen lesere som har noen tips?

Min venn i nøden, Google, viser meg til denne siden her, og jeg bestemmer meg for å lage en variant av ovnsbakt kål med linser. Tidligere utprøving med kålretter har iblant gitt ganske smakløse resultater, men slik er det definitivt ikke med denne oppskriften her. Karri setter fin smak på retten, og å koke linsene i buljong er også et bra triks. Originaloppskriften bruker et lag med hasselnøtter på toppen, jeg har valgt å bytte det ut med stekte brødsmuler. Da havner prisen på 3,9 kroner.


Ovnsbakt kål- og linseform 
1 porsjon

150 g kål, i strimler
1/2 løk, i strimler
40 g røde linser
1 ss olje
1 ts karri
1,5 dl buljong
1/2 brødskive, smuldret

Surr kålen i 1 ts olje til den er myk. Smak til med salt og pepper og sett til side. I stekepanna varmer du opp 1 ts olje til og surrer løken sammen med karrien til den er blank. Tilsett så linser og 1 dl buljong og la putre i omtret 10 minutter, til væsken er borte. Legg så kål og linseblanding lagvis i en ildfast form. Hell over den siste 0,5 dl med buljong. I stekepanna, som du forhåpentligvis ikke har vasket ennå, varmer du opp den siste ts med olje. Stek den smuldrede brødskiva til den er gyllen og dryss over formen. Stekes ved 200 grader i omtrent 20 min.

Oppsummering av dagen

Frokost
Frokostblanding 0,9 kr
Havremelk 0,3 kr

Lunsj
Brytestykker 1,0 kr
Tunfisk- og bønnepålegg 2,6 kr

Middag 
Kål 0,5 kr
Løk 0,8 kr
Røde linser 2,3 kr
Olje 0,1 kr
Brød 0,2 kr

Kvelds
Brytestykke 0,5 kr
Syltetøy 0,2 kr

Totalt 9,4 kr

5 kommentarer:

 1. Lag vårruller, d er jo kjempebillig. Kål, gullerot og svinekjøttdeig i rispapir.
  Jeg får hvertfall nok til 4 middager :-D

  SvarSlett
 2. Hei, en flott blogg dette !
  Det er verdt å legge merke til at om man kun spiser vegetarisk så må en kombinere bønner, linser, kikerter for å få et fullverdig næringsinntak siden proteinkvaliteten på desse er dårligere enn ved animalske proteiner.

  Men her var det jaggu mye godt å prøve seg på :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!

   Hvis du ser på de andre oppskriftene som ligger her, finner du både oppskrifter med kikerter, bønner og linser. :)

   Slett
 3. Heisann!
  Har storkost meg med å lese innleggene her, og i dag prøvde jeg ut kål- og linseformen. Ufattelig god ble den! Serverte den med litt saltet torsk ved siden av - snadder! Tok meg friheten og poste opp resultatet på bloggen min her:
  http://julesthenorweegie.blogspot.com/2012/09/baked-cabbage-lentils-with-salted-cod.html
  Håper dere ikke har noe imot det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du likte den! Takk for hyggelig kommentar og fint innlegg :)

   Slett