mandag 26. september 2011

Hvordan leve for 10 kroner dagen (dag 1)

Søstra mi starter uka med friskt mot og grønne erter. Trass en aldri så liten budsjettsprekk, vil jeg si at dette lover godt! Her er introduksjonen, dag 2, dag 3, dag 4dag 5, dag 6 og dag 7.

Den første dagen velger jeg å starte med en klassiker som er kjent for å være noe av det billigste man kan spise: Havregrøt. Og vet dere hva? Det stemmer ganske godt. 1 porsjon havregrøt, kokt på vann etter instruksjonen på pakka, koster bare 0,6 kroner. Legg oppi et godt smørøye, og vi er på 1,1 kroner, fortsatt ganske bra. Jeg bruker også en god del hjemmelaga kirsebærsyltetøy på, da havner frokostkostnaden på 1,7 kroner.

Til lunsj blir det hjemmebakte brytestykker, to stykker kommer på 1 krone. I tillegg vil jeg gjerne ha pålegg på stykkene, men hva er det som er billig nok? Syltetøy er bra, men på matpakka vil jeg gjerne ha noe som ikke er søtt. Ost, selv billigost uten smak, er for dyrt, og flykræsj likeså. En tunfisksalat, kanskje? Eller en bønnepostei? Jeg går for en blanding: Tunfisk- og bønnepålegg! Kreativt navn der, altså. Tunfisk og store, hvite bønner er noe jeg gjerne spiser som en salat, men det blir også veldig godt på brødskiva! Når jeg smører tjukt på med pålegg, kommer kostnaden på 1,3 kroner per brytestykke. Totalt for lunsj blir det altså 3,6 kroner, og det gjenstår bare 4,7 kroner til middag og kvelds. Det er ikke så mye penger, men jeg har heldigvis en plan!

Til middag er det nemlig makaroni med erter. Ekstremt enkelt og veldig godt! Grønne erter smaker jo helt nydelig i seg selv, og er noe jeg definitivt burde bruke mer av! Jeg skulle ønske jeg hadde kommet på denne idéen selv, men det skal jeg ikke skryte på meg. Oppskriften kommer fra stonesoup, som for øvrig er en av mine favorittblogger. Og prisen? Det ble 3,5 kroner.

Tunfisk- og bønnepålegg

1 boks tunfisk
300 g store hvite bønner (kokte)
1/2 løk, finhakka
1 fedd hvitløk, presset
saft og skall av 1/2 sitron
2-3 ss majones
pepper
persille eller andre urter

Bønnene moses med en gaffel og blandes deretter med resten av ingrediensene. Smak til med sitronsaft og krydder. Hele oppskriften kommer på 13 kroner, og rekker til mange brødskiver. Det går an å fryse ned pålegget hvis du ikke rekker å spise opp alt før det blir dårlig.

Makaroni med erter

85 g makaroni
100 g frosne grønne erter
1 ss smør
salt og pepper

Kok opp en kjele med lettsalta vann. Putt pastaene og ertene i kjelen, og la koke i omtrent 3 minutter, til begge er ferdige. Sil av vannet, legg maten i en skål og bland inn smør. Smak til med salt og pepper. Enkelt, raskt, billig og veldig godt!


Oppsummering av dagen

Frokost
Havregrøt 0,6 kr
Smør 0,5 kr
Syltetøy 0,6 kr

Lunsj
Brytestykker 1,0 kr
Tunfisk- og bønnepålegg 2,6 kr

Middag
Makaroni 0,7 kr
Erter 2,1 kr
Smør 0,7 kr

Kvelds
Brytestykker 1,0 kr
Syltetøy 0,4 kr

Totalt 10,2 kr

Litt over budsjett, men det er jo også første dagen. Kan jeg få lov til å runde summen ned?

2 kommentarer:

  1. Veldig stilig prosjekt! Gleder meg til å se på dette videre, kanskje jeg kan få gjort noe med dagsbudsjettet mitt for mat også :)

    SvarSlett
  2. Jeg vil bare nevne at det er mulig å bytte ut makaronien i middagen her med store, hvite bønner. Mer næringstoffer og fortsatt billig og godt. Middagen blir dessuten aller best med selskapserter. Om du har parmesan hever dette måltidet enda noen hakk, men det er ikke nødvendig.

    Uansett kombinasjon så vil jeg anbefale folk å prøve!

    SvarSlett