lørdag 28. mai 2011

Granskudd

Før importfruktens tid var granskudd faktisk det beste c-vitamintilskuddet vi hadde her oppe etter en lang og vitaminfattig vinter. I dag er ikke skjørbuk fullt så utbredt, men vi kan bruke dem av andre grunner: Granskuddsirup kan brukes i teen og skal være supert mot sår hals, og geléen er nydelig tilbehør til blant annet vilt. Faktisk kan man også bruke friske skudd i salat, sylte dem og bruke dem som alternativ til sylteagurk og mye mer. Ta et søk på nettet, så kommer det opp masse oppskrifter. I tillegg kommer det faktum at det jo er GRATIS, så ignorer blikkene fra alle de som tror du har misforstått noe vesentlig med bærplukking, og finn nærmeste grantre.


Jeg lagde både gelé og sirup, men siden geléen ikke ble stiv får jeg heller komme tilbake med oppskrift når jeg har funnet ut av det.

Granskuddsirup

Friske granskudd
Vann
Sukker

Plukk granskudd. Bare de helt nye og lysegrønne skal med.

Fjern rusk og rask, skyll dem og ha dem i en kjele. Ha i vann så det dekker og litt til (dytt skuddene litt ned, de flyter opp når du har i vann). Kok opp, og la det småkoke i noen minutter. Jeg leste et sted at de burde koke i 30-45 minutter, men jeg tror ærlig talt ikke at det er nødvendig. Jeg kokte dem i omtrent et kvarter.

Sil bort granskuddene, så du sitter igjen med saften. Kok inn 3 deler saft og 2 deler sukker på lav varme. Det tar en stund, så det er bare å smøre seg med tålmodighet. Gulvvask passer bra nå. Etter hvert får sirupen en rødlig farge og begynner å tykne. Den er tynnere når den er varm, så prøv å holde en teskje med sirup under kaldt vann for å finne ut om konsistensen er passe. Hell på en kokt flaske. 


Holdbarheten på denne er veldig bra, men etter en stund vil den sannsynligvis sukre seg. Da kan du varme den opp, så blir sirupen flytende igjen.

5 kommentarer:

  1. Dette vekker minner fra vikingland på tusenfryd =)
    Kanskje den skal få en renessanse hos meg også?

    SvarSlett
  2. Åh, vikingland! Det var tider, mye bedre enn det supersplash-mølet som er der nå. Hadde de granskuddsirup der, altså?

    SvarSlett
  3. Du unngår at sirupen sukrer seg dersom du lagrer den temperert. En kjellerbod eller lignende. IKKE i kjøleskapet, hvor sukkeret krystalliserer seg etter en tid. Jeg har selv granskuddsirup som har stått i kjelleren et år nå, og den er helt blank og fin...

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset:) Den ble god!Jeg tok med to småjenter som plukket de grønne herlighetene som en drøm:) Hilsen Eva Ernestus i Lillehammer.

      Slett