onsdag 4. mai 2011

Sju supertriks som får deg opp om morgenen

Det begynner å bli slutt på obligatoriske forelesninger, men selv om det å komme seg opp i rimelig tid er enda vanskeligere når man må gjøre det helt på eget initiativ, er det faktisk viktigere enn noen gang. Eksamenstida truer! Da passer det godt at søsteren min deler sine lure triks og knep – hun er selvsagt ekspert på dette emnet også.

– om litt er kaffen klar. Foto: Petr Kratochvil
Som student er det veldig lett å trykke på slumreknappen. Når vekkerklokka ringer er det jo egentlig ikke nødvendig å stå opp. Det går tross alt bare utover deg selv om du dropper forelesninga eller om dagen på lesesalen blir noen timer kortere. Å stå opp med dårlig samvittighet etter to timers selvpining med en klokke som ringer hvert kvarter er allikevel ikke den beste starten på dagen. Her er tipsene som gjør at du får tid til å nyte vårsola:

1. Bestem deg for at du skal stå opp
Når du hverken får fravær eller anmerking for å ikke komme tidsnok på forelesning eller å droppe lesesalen en dag kan det være fristende å bare ta morgenen som det kommer. Det går jo bare utover deg selv, ikke sant? For å greie å stå opp tidlig må du derfor først bestemme deg for å stå opp tidlig. Legg en plan, finn ut hva du skal gjøre og når. Da er det mye lettere å motivere seg til å stå opp, og du får mye mer ut av dagen.

2. Legg deg tidligere
Det er sant som mora di sier. Om du legger deg tidligere våkner du også lettere. Føler du virkelig at livet ditt blir mye rikere ved å bruke de to siste timene på kvelden på å se dårlige tv-serier eller surfe på nett? Dropp daten med sofaen og tven og gå og legg deg i stedet! Det er utrolig mye lettere å stå opp klokka 6 etter åtte timer med søvn enn etter seks timer. 

3. Stå opp til samme tid hver dag
Å få innarbeidet en rutine er den aller enkleste måten å komme seg opp på. Hvis du står opp klokka 7 tre dager på rad, er det sannsynlig at du våkner av deg selv klokka 7 den fjerde dagen.

4. Sett vekkerklokka slik at du må stå opp for å slå den av
Et velkjent triks som fungerer. Plasser klokka slik at du må stå opp for å slå den av. Når vekkerklokka er slått av, har du allerede stått opp og kan like gjerne begynne dagen. Hvis senga allikevel virker fristende så minn deg selv på at du allerede har gjort et valg om at du skal stå opp (jf. Pkt 1).

5. Drikk en flaske vann
Dette er mitt yndlingstriks! Ha en flaske med vann på nattbordet. Med en gang vekkerklokka ringer, og du fortsatt er i halvsøvne drikker du opp vannet. Etter hvert våkner du av deg selv, og tenker “nå har jeg i grunnen vært våken en stund, da er det ikke lenger noen vits å ligge i senga”. Det tar litt ekstra tid, men fordelen er at det ikke involverer noen selvpining.

6. Planlegg morgenen
Still vekkerklokka slik at du har akkurat nok tid til å rekke over det du skal om morgenen. Og da snakker jeg på minuttet! Hvis du ikke legger inn noe slingringsmonn i vekkerklokke-tida, blir det mindre fristende å trykke på slumreknappen, og du vet at du får sove så lenge som overhode mulig. Bonusen med dette trikset er at du allerede har planlagt hva du skal gjøre neste morgen, og slipper å forsøke å tenke før hjernen er ute av dvalen.

Hvis du f.eks. skal være ute av huset kl 8, kan regnestykket se slik ut: yttertøy, sko, låse dør 3 min, frokost 12 min, dusje og klær 14 min, sminke og tannpuss 7 min. Vekkerklokke  07.28.

Jeg skal innrømme at jeg er litt for glad i lange frokoster med kaffe og avis til å bruke dette trikset til hverdags, men det er ideelt når jeg må opp ekstra tidlig for å rekke et fly, eller av andre grunner vil få så mye søvn som mulig.

7. Gjør klart kvelden før
Smør matpakke og frokost kvelden før og sett det klart i kjøleskapet. Fyll opp kaffetrakteren slik at det bare er å trykke på på-knappen. Legg frem klær og pakk sekken. Husk også å pakke eventuelt treningstøy. Det gjelder å luke ut all aktivitet som krever tenking, slik at du kan gjøre unna morgenrutinene i søvne.

Eller hvorfor ikke kombinere dem alle sammen?


2 kommentarer:

  1. Supre triks! Jeg likte særlig vanntrikset og gleder meg allerede til å teste det ut i morgen siden min eksamensperiode starter for full da.

    Et annet triks jeg vil dele er kaffedatetrikset. Om du bor sammen med noen funker det veldig bra å avtale kaffe til frokost til bestemt tidspunkt. Da er begge forpliktet til å stå opp tidlig for å hygge seg med en kaffekopp før lesinga starter.

    SvarSlett
  2. Ja, generelt er avtaler veldig effektivt. Treningsavtale er en klassiker som funker bra -- ikke bare får man trent, men morgenstellet går også litt fortere unna (ikke så fristende å bli stående lenge i dusjen på et treningssenter), og man møter frisk og opplagt på lesesalen.

    En kompis og jeg hadde en stund konkurranse om å komme først på lesesalen, der sistemann måtte spandere kaffe på førstemann. Kanskje ikke noen varig løsning, men gøy og effektivt i korte perioder.

    SvarSlett