mandag 23. mai 2011

Sparetips: Smør matpakke!

På kantina der jeg studerer koster et smørbrød rundt 35 kr, og en kaffe 10 kr. Dette må sies å være ganske rimelig. Antar vi at jeg spiser der 5 dager i uka året rundt, minus ferier (rundt 12 uker i året), blir det til sammen 9000 kr i året. Ikke fullt så rimelig.

Smører jeg derimot matpakke selv blir det en annen sak. Jeg kan for eksempel bruke to hjemmebakte rundstykker til omtrent 70 øre stykket, med neslepesto og en eller annen digg ost? Eller prim? Eller appelsin- og gulrotmarmelade? Ved de to sistnevnte kan det nok lønne seg å ha med en brødskiveporsjon eller to i en liten boks, og så smøre før man skal spise for å unngå kliss. Også kan man ta med en gulrot eller agurkstang (eller sjokoladekjeks, hvis du føler deg dekadent) som knask. Jeg har ikke regnet på hva pålegget vil koste, men jeg skal vedde på at prisen på en sånn matpakke vil ligge på under en femmer.

Appelsin- og gulrotmarmelade og bønnesalat
Jeg er ikke helt bentoboks-typen – det er vel og bra å forsøke å gjøre matpakka fin og innbydende, men om morgenen har jeg sjelden kapasitet til å prioritere kunstferdigheter på det området. Ved lunsjtider synes jeg som regel uansett at maten smaker fortreffelig, selv om maten ikke innholder hele fargespekteret.

Når det gjelder kaffe er jeg litt lat. Jeg gidder ikke å drasse rundt på en termos, så den fortsetter jeg å kjøpe i kantina. Imidlertid bruker jeg en termokopp, som er smart av flere årsaker. For det første er sånne kopper gjerne ganske store, og de fleste steder lar deg fylle koppen til samme pris som en vanlig kopp. Dessuten holder kaffen seg varm lenger, og du kan drikke opp alt i stedet for å bestandig måtte kaste den siste, kalde tredjedelen hvis du som meg skravler mer enn du drikker. For det tredje slipper du å kaste to-tre pappbegere om dagen (3 begere 5 ganger i uka x 40 uker er 600 begere i året, det!), og kan ha litt bedre miljøsamvittighet.

Drikker du te er det enda mer å spare. Mange steder får du varmt vann til en billig penge, eller til og med gratis, og te kan du kjøpe i stor pakke i dagligvare og oppbevare i skapet ditt eller lignende. Jeg pleier å gå rundt med en pose eller to i lomma – man vet aldri når man får lyst på en kopp te.

Så, skal vi si en femmer for matpakka, dog fremdeles en tier for kaffen? Ja, da sparer jeg faktisk 6000 kroner i året sammenlignet med når jeg kjøper smørbrød på kantina.

2 kommentarer:

  1. Og penger spart er penger tjent, så da kan du kjøpe masse fine ting i stedet! :D

    SvarSlett
  2. TING?? Har jeg ikke lært deg noe som helst? Ting gjør deg ikke lykkelig! Bruk heller pengene på dyrere mat!

    Eller nye joggesko, det skal jeg.

    SvarSlett