søndag 1. mai 2011

Sparetips: Gratis mat!

Ordet matauk kom visstnok inn i det norske språk under krigen, da behovet for å supplere den daglige kosten med mat sanket fra skog og mark økte som følge av rasjonering og knapp tilgang på mat. Men selv om krigen heldigvis er over for lenge siden, er det ingen grunn til ikke å benytte seg av ressursene som du kan finne praktisk talt utenfor din egen stuedør - helt gratis.

De vanligste formene for matauk er nok plukking av bær og sopp. Det er ennå litt tidlig for den slags, og for oss byboere krever det dessuten en aldri så liten innsats, da man som regel må oppsøke landens strøk for de beste plukkestedene. Planten jeg skal ta for meg i dag finnes i de fleste bakgårder, den er proppfull av vitaminer og mineraler, den kan brukes til så mangt og litt mot er alt som kreves for å skaffe den i hus. Det er selvfølgelig brennesle jeg snakker om, og den er best nå!


Ta med deg en pose, en kjøkkensaks og oppvaskhansker, og legg i vei til nærmeste brenneslested. De vokser typisk i grøftekanter, i bed som ikke har vært luket på en stund, under buskas og lignende -- ærlig talt, dere vet sannsynligvis godt hvor de  er å finne (ublide møter med brennesle i barndommen prenter seg lett inn i sinnet). Oppvaskhanskene beskytter mot å bli brent, så det er bare å plukke i vei. Fokuser på små planter og grønne toppskudd -- de er best.


Vel hjemme legger du brenneslene utover et avispapir og fjerner stilker, rusk og småkryp.

Så skyller du dem godt og forveller dem. Det gjør du ved å putte dem noen minutter i kokende vann, til de faller sammen. Frys dem i passende porsjonspakninger (omtrent 100 g pleier å være greit).


Brenneslene brukes på samme måte som spinat. Fyll opp fryseren, så trenger du ikke å kjøpe spinat før langt ut på vinteren!

De kan også tørkes og knuses til et pulver. Dette skal jeg eksperimentere med senere.

Ønsker du flere tips til planter som kan brukes i matlagning, bør du sjekke ut det svenske Skogsskafferiet. Her finner du en flott oversikt over planter, inndelt etter hvilke måneder de er å finne. Dessuten skal dere ikke se bort i fra at det kommer mer om temaet her på bloggen etter hvert.

2 kommentarer:

 1. Hah! Igår gikk jeg forbi en masse fine små brennesle- og skvallerkålskudd og tenkte at nå må jeg jammen meg til å plukke; og så kommer jeg hjem og leser dette innlegget. Skulle tro vi hadde samme oppdragelsen.

  Egentlig forbinder jeg nesle med suppe, men nå som det er så vårlig passer det jo godt å spise pai, så jeg lurer på om jeg skal prøve meg på skvallerkål- eller neslepai, kanskje med tomat eller sopp? Det høres iallefall godt ut.

  Hva tenker du å bruke tørket nesle til? Husker at jeg laget brenneslete for noen år siden; det smaker definitivt ikke godt. Hvis du ikke tror på meg må du gjerne spørre mormor for å få det bekreftet...

  SvarSlett
 2. Skvallerkål- og neslepai høres flott ut, rene vitaminbomben! Aner jeg et gjesteblogginnlegg på gang? Jeg har aldri brukt skvallekål, men når jeg ser hvordan det gror over (og i tillegg vet hvor næringsrikt det er), skjønner jeg jo at jeg må finne et bruksområde for det.

  Tørket nesle kan visst brukes til så mangt. Jeg skal lage et blogginnlegg om det. Litt overraskelse må det bli, selv på deg (og sikkert meg også).

  SvarSlett