fredag 5. august 2011

Mon dieu!

Jeg har kjøpt meg ei høne. Og jeg er skrekkslagen.

Ja, jeg baker mitt eget brød, jeg har hyllepapir i skapet, og jeg er kanskje litt mer opptatt av matauk enn gjennomsnittsstudenten. Det er imidlertid fremdeles enkelte grunnleggende husmorkunnskaper det skorter på, deriblant hvordan i alle dager man behandler kjøtt. Det har så klart sammenheng med at jeg ikke spiser noe særlig av det, men jeg vil tro at også mang en iherdig kjøttspiser kan bli nervøs av kjøtt som ikke er ferdig filetert og vakuumpakket.

For min del kom denne innsikten for fullt på en internasjonal speiderleir i Kenya (av alle steder). Vi hadde fått utdelt hele, rå kyllinger til middag som vi skulle tilberede på gassbluss, utendørs, med rimelig begrenset utstyr. Overalt rundt oss parterte ungdommer fra hele verden kyllinger med liv og lyst, mens min norske venninne og jeg snudde og vendte på vår kylling og lurte på hva vi skulle gjøre med dyret (for det så jo faktisk ut som et dyr, og det var kanskje noe av problemet). Hadde det ikke vært for at jentene fra den franske landsbygda til slutt overtok ansvaret, hadde det muligens spøkt for hele middagen.

Men sånn kan man jo ikke ha det – det er mange gode grunner til å kjøpe noe annet enn ferdigstrimlet kylling. Kjøttvarianter som høne og oksehaler er kanskje ikke så vanlige i dag, men det betyr ikke at det ikke kan smake minst like godt som (og sannsynligvis veldig mye bedre enn) ferdigkrydret tacokjøttdeig. Utover at det kan smake godt, er et av de mest åpenbare argumentene prisen. Jeg betalte 40 kroner kiloen for min høne, for kyllingfilét pleier kiloprisen å ligge på en hundrings. Dessuten er det mer miljøvennlig å utnytte ressursene ved å velge kjøtt fra dyr eller deler av dyr som uansett blir produsert, men ikke er populære som mat og av mange rett og slett blir ansett som restavfall. Faktisk blir massevis av høner kastet hvert år: Vi spiser mye egg, men lite høne, og mange produsenter synes ikke det er høy nok etterspørsel til at det er noen vits i å ha dem i butikken.

Men tilbake til start: På bakgrunn av funderingene ovenfor er jeg kommet fram til at høne er en rett jeg vil legge til i mitt reportoar, og i skrivende stund ligger det et fjærkre og tiner i kjøleskapet. Jeg har egentlig ingen idé om hva som bør gjøres med den utover en slags fornemmelse av at jeg bør koke den, men jeg lover å komme med en rapport. Med forbehold om at det blir tacokjøttdeig til middag i morgen i stedet.

3 kommentarer:

  1. Hvordan gikk det? Min høne kokte i over 3 timer, og var fortsatt ikke helt mør.

    SvarSlett
  2. Det gikk faktisk veldig fint! Delte høna i to, og brukte halvparten til å lage coq au vin, som deg. Det ble en kombo av den oppskriften du linket til, og Andreas Viestad sin. Tror den kokte i litt over tre timer, og det var nok. Men jeg skal komme med en mer utfyllende post snart.

    SvarSlett
  3. Så bra. Det er mye smak og god kraft å få fra høner. Det er jo alene grunn nok til å tilberede det. Gleder meg til rapport.

    SvarSlett