onsdag 16. mars 2011

Sparetips: Bak brød!

Når jeg av en eller annen grunn er nødt til å kjøpe brød i butikken, blir jeg alltid litt såra og vonbroten. For det er jo så sinnsykt dyrt! For ikke å snakke om at det er nesten umulig å få tak i et brød som er noenlunde grovt. Når jeg baker selv får jeg brødet akkurat så grovt som jeg vil ha det, jeg kan tilsette nøyaktig det jeg vil, og det er veldig mye billigere.



Jeg baker ikke egentlig etter oppskrift - når man har bakt brød noen ganger funker det greit å ta det litt på gefühlen etter det man har i skapet - dog var det greit med en omtrentlig oppskrift som utgangspunkt i begynnelsen. Den er som følger:

To grove brød

OBS! Selv om det sikkert ville gjort livet mitt mye lettere, har jeg ikke kjøkkenmaskin. Har du det, kan du prise deg lykkelig og gjøre alt av blanding og elting i den i stedet for hånd.

1 dl linfrø
2 dl hvetekli
3 dl kokende vann 

Bland godt og la det stå til det er litt avkjølt. Dette kan du godt gjøre f. eks. kvelden før du skal bake, men har du glemt det er det ingen krise - bare la det stå i rundt ti minutter.

1 pose tørrgjær
1 ss honning
1 dl lunkent vann

Dette blandes sammen. La det stå til gjæren skummer, så vet du at den er virksom.

4 dl sammalt rug
4 dl sammalt hvete
2-3 ts salt
3 dl lunkent vann

Blandes sammen i en ny bolle. Ha oppi frø- og gjærblandinger, og rør godt.

Siktet hvetemel

haes i til deigen har passe konsistens. Den skal være rimelig fast, men fremdeles klissete - du tilsetter mer mel under eltingen.

Strø mel over deigen til et slags lokk, og la den heve under et kjøkkenhåndkle (eller plast) til dobbel størrelse (en times tid).



Velt ut deigen på et melet bord, og elt den så lenge du gidder, men i alle fall 5-10 minutter. Du kan ikke elte den for lenge. Tilsett hvetemel underveis så den ikke klistrer seg til fingrene.

Del deigen i to, og brett to pølser som du har i smurte brødformer med skjøten ned*. Dekk med kjøkkenhåndkle/plast og la heve i 30-45 minutter.

Man kan selvfølgelig pensle dem for å få en fin skorpe, men det gidder jeg ærlig talt ikke å bry meg med, så når brødene har hevet lenge nok (til et lett fingeravtrykk går sakte tilbake) slenger jeg dem i ovnen ved 200 grader og lar dem stå i 1 time. Avkjøles på rist.

Rundstykke-varianten, som dere forhåpentligvis ser.

*Siden disse brødene er såpass grove har de en tendens til å falle litt fra hverandre når du skjærer det i skiver, særlig når det er ferskt. Lenge var dette en pine og en plage for meg, helt til jeg fant ut at jeg kunne lage rundstykker i stedet. Av denne deigen får jeg 2 brett à 24 rundstykker, som stekes i ca. 30 minutter. Dette eliminerer også et annet problem jeg har hatt, nemlig at brødet blir muggent før jeg får spist det (de holder ikke særlig lenger enn en ukes tid hvis du oppbevarer dem i plastpose). Nå lager jeg heller rundstykker som jeg fryser ned når de er nystekte, og tar opp i passende antall hver morgen. Disse puttes i kald ovn innstilt på 150-200 grader (det har ikke så mye å si), og er gjennomtint etter rundt 15 minutter (eller en god dusj). Namnam! Nystekte rundstykker HVER MORGEN!

Det tar litt tid å bake brød, men strengt tatt er jo mye bare ventetid, som du kan bruke til å f. eks. blogge om at du baker brød.

OPPDATERT: Jeg har regnet på det, og kommet fram til at kostnadene for denne deigen er omtrent 16 kr, eller 8 kr per brød/70 øre per rundstykke.

5 kommentarer:

  1. Jeg ser vi gjør ganske mye likt. Jeg baker nå nesten bare rundstykker eller baguetter som jeg fryser. Men jeg bruker ikke kli og blir helt svimmel av tanken på to hele desilitre med kli i rundstykkene. Jeg er litt barnslig, men jeg baker helst lyse brød ...

    SvarSlett
  2. Åh, jeg elsker kli! Men jeg har likt det hele livet, og pleide å spise yoghurt med kli i som barn (så jeg er kanskje litt barnslig, jeg også). Det som er så fint med brød er jo at det er så enkelt å tilpasse oppskriften etter sin smak, så lenge man følger et par enkle prinsipper :)

    SvarSlett
  3. Nå er det en god stund siden du har lagt ut det innlegget her, men jeg lurte på om du har noen tips til hvor ingrediensene kan kjøpes billigst?

    Hilsen student som kommer til å begynne å bake rundstykker!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bor faktisk ikke i Norge for tida, så det er litt vanskelig å si hvor det det er billigst akkurat nå. Det er jo ikke så veldig spesielle ingredienser, så vil tro at det er billigst i det matbutikkene det er billigst jevnt over (typisk Rema1000, sist jeg sjekket i alle fall). Eneste konkrete tipset jeg kan gi er å kjøpe 2 kg-posen med siktet hvetemel - ellers tror jeg ikke det er veldig store variasjoner (av de konvensjonelle utgavene, i alle fall).

      Kult at du skal begynne å bake! Sjekk gjerne ut de andre rundstykke-oppskriftene mine. Once you go bakst, you never go back, som jeg pleier å si.

      Slett