mandag 14. november 2011

To bønnetriks (og den perfekte hummusen)

Den søstra mi, den søstra mi. Nå har hun funnet på noen lure kikertknep:

Hummus, eller kikertpure, er et fast innslag på brødskiva hjemme hos meg. Vanligvis smaker jeg meg bare fram til den underveis, og det blir alltid ganske godt, men aldri helt likt. Derfor har jeg bestemt meg for å finne den perfekte hummusoppskriften!

Hummus skal være mild, men med mye smak, og ingen av smakene skal dominere over de andre. Hummus som bare smaker av sitron eller hvitløk er ikke noe særlig, selv om begge smakene må være med. Dessuten må den ha den riktige konsistensen; jeg liker den myk og glatt, men ikke flytende. Mange hummusoppskrifter inkluderer olivenolje, jeg synes den blir best uten. Tahini (sesamfrøpasta) er imidlertid et must! Den oppskriften jeg har laget her oppfyller alle disse kriteriene, og jeg vil faktisk påstå at den nærmer seg det perfekte. Prøv den gjerne selv og si hva du synes! Selve oppskrifta kommer lengre ned på sida, for først vil jeg nemlig dele to veldig kjekke triks når det gjelder koking av bønner.

Det første trikset er veldig enkelt: Når man koker bønner som man senere skal mose er det lurt å ha noen teskjeer natron i kokevannet. Da blir bønnene mykere og lettere å mose! Perfekt får å få den rette konsistensen på hummusen.

Det andre trikset er enda mer genialt, og gjør faktisk livet en smule enklere. Det tar litt tid å bløtlegge og koke bønner, derfor koker jeg gjerne opp en hel haug når jeg først er igang. Tidligere har jeg frosset ned de ekstra bønnene, men nå har jeg lært en ny oppbevaringsmåte. Her kommer altså trikset: Så snart bønnene er kokt møre, siler jeg kokevannet over i en egen bolle og lar bønnene og kokevannet avkjøle seg hver for seg (så blir ikke bønnene ihjelkokt). Når begge deler er avkjølt legger jeg bønnene i tomme, rene og steriliserte syltetøyglass og heller over kokevann til glassene er helt fulle. Deretter skrur jeg på lokk og oppbevarer glassene i kjøleskapet. Slik har jeg alltid bønner tilgjengelig når jeg skal lage mat! Nøyaktig holdbarhet er jeg ikke sikker på, men jeg har iallefall hatt glass stående i over en måned uten problemer.

Hummus

3 dl kikerter, kokt med natron
2–4 ss av kokevannet
1 lite fedd hvitløk
0,5 ts salt
4 ts lys tahini
4 ts sitronsaft
2 krm spiskummen
0,5 ts paprika
1 krm pepper

Mos kikertene med en stavmikser sammen med litt av kokevannet. Moser du dem mens de fortsatt er varme er det lett som en lek å få en fløyelsmyk pure. Deretter moser du hvitløksfeddet sammen med havsalt i en morter og bland sammen med kikertene. Bland inn resten av ingrediensene, helst litt av gangen, og smak til underveis. Jeg bruker hel spiskummen og hele pepperkorn som jeg knuser i morteren, dette smaker mye bedre enn pulvervarianten. Tilsett eventuelt mer av kokevannet hvis du vil ha en mykere konsistens. Serveres med et dryss av paprika og litt olivenolje eller spis på brødskiva med noen skiver agurk.


Denne oppskriften gir en passe stor skål med hummus, og kommer på i underkant av 7 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar