lørdag 1. oktober 2011

Hvordan leve for 10 kroner dagen (dag 6)

Dere trodde kanskje det ikke skulle komme noe innlegg i dag, men det er ingen grunn til å henfalle til sløseri bare fordi det er helg! Få også med deg introduksjonen, dag 1dag 2dag 3, dag 4dag 5 og dag 7.

Det er helg, men fortsatt havregrøt til frokost. Til lunsj, derimot, blir det ikke mat-pakke, men en frisk salat. Finsnittet kål er nemlig nydelig som salat med en god dressing på. Her bruker jeg en rømmedressing med honning og sennep. Jeg spiste salaten som den er med brød til, men den kan helt sikkert også brukes som en side-salat eller brukes som pålegg. Jeg er også overbevist om at det hadde vært nydelig med litt eple i salaten, skjønt den er også god som den er – spesielt til 1,8 kroner.


Til middag står siste del av tomatsausen for tur. Ris og linser er super spiskammer-mat, og kan smaksettes slik man har lyst. Jeg bruker ofte sitronsaft og parmesan, men denne gangen blir det altså tomatsaus og chili. Godt og sterkt, og passer nok veldig fint med en frisk salat og litt rømme. Uten dette tilbører koster middagen 5,3 kroner for en stor porsjon. Jeg ble veldig mett, og kommer nok til å lage litt mindre ved neste anledning.

Kålsalat
1 porsjon

100 g hodekål
1 ss rømme
1 ts honning
1 ts sennep
salt og pepper

Del hodekålen i tynne strimler. Jeg bruker en ostehøvel, det fungerer utmerket. Rør sammen dressing av rømme, honning og sennep og bland inn i kålen. Smak til med salt og pepper.

Tomat- og linseris
1 stor porsjon

1/2 løk
1 fedd hvitløk
litt olje
litt chiliflak
80 g ris
70 g røde linser
4 dl vann 
1 buljongterning
150 g tomatsaus

Varm oljen i en kjele og surr løk og hvitløk til de er myke. Tilsett gjerne også litt chili, enten i fersk eller tørket form. Tilsett så ris, linser, vann, buljongterning og tomatsaus og kok til ris og linser er ferdige, 15–20 minutter.


Oppsummering av dagen 

Frokost
Havregrøt 0,6 kr
Smør 0,5 kr
Syltetøy 0,6 kr

Lunsj
Brytestykke 0,5 kr
Kål 0,2 kr
Dressing 1,6 kr

Middag
Linser 1,6 kr
Ris 0,8 kr
Tomatsaus 1,7 kr
Løk 0,8 kr
Hvitløk 0,3 kr
Olje 0,1 kr

Kvelds
Brytestykke 0,5 kr
Syltetøy 0,2 kr

Totalt 10,0 kr

2 kommentarer:

  1. Dette kostholdet her inneholder det alle næringsstoffer? Jeg synes jeg ser veldig mye pasta/ris, og veldig lite kjøtt/fisk?

    SvarSlett
  2. Tja. Det er ingen som har påstått at dette kostholdet inneholder ALLE næringsstoffer (hva enn du mener med det), men at det inneholder lite kjøtt og fisk er nok ikke hovedproblemet her. At det går fint an å få i seg de næringsstoffene man trenger uten det, beviser jo millioner av vegetarianere hver dag.

    Men som nevnt i andre innlegg i serien, er dette ikke ment som en oppskrift på det optimale kosthold -- selv om det kanskje er det på dette budsjettet.

    SvarSlett