mandag 5. september 2011

Til de som trodde husmoryrket var for pingler.

Jeg jobber stadig med å utvide mine matkunnskaper, og følte meg ganske hardcore da jeg for en tid tilbake tok ei hel høne i hus. Husmoren anno 1950 ville nok imidlertid bare ha fnyst av meg, jf. følgende utdrag fra Statens lærerinneskole i hustells Kokebok fra 1950:

Forloren skilpadde

Bruk et uflådd, stort kalvehode.

Skåld det: Hold hodet over en bøtte, hell på kokende vann stykkevis, skrap hårene av med en sløv kniv til alt er borte.

Kløv hodet: Legg det på en huggestabbe med skallen ned, og sag det over etter midtlinjen til en kommer ned til tungen, ta den ut, og kløv videre. Ta ut hjernen og øynene, rens, vask og børst hodet og tungen i rikelig kaldt vann, til det er helt rent.

Vann hodet og tungen ut natten over. Sett hodet over i kokende, saltet vann med rist i bunnen av kokekaret, kok det til det slipper benene, og tungen til den er mør.

Flekk skinn og kjøtt av hodet mens det er varmt, flå tungen, avkjøl begge deler helt.
...

Hvis noen ønsker fortsettelsen, er det bare å spørre – jeg forventer dog ikke noe rush. På samme dobbeltside finner jeg også diverse oppskrifter på hjerne: stekt, stuet og –boller. Jeg kan styre meg, inntil videre.

1 kommentar:

  1. Ugh. Tenk at det i tillegg sikkert var husdyr de hadde et personlig forhold til.

    SvarSlett