torsdag 24. mai 2012

Middag på lesesalen - Del 2

Flere middager finner du her (del 1) og her (del 3)

Håper dere sitter konsentrert over pensum! Eller, det gjør du åpenbart ikke, siden du leser dette. Ikke jeg heller, for så vidt, siden jeg skriver dette. Vel, vi kan i alle fall late som om vi er flinke studenter ved å lage middag på lesesalen i stedet for å dra hjem (da får vi jo mer tid å kaste bort på Facebook).

Dagens første rett kan du lage akkurat som den står, den andre krever litt mikrobølgeovntriksing. Dessuten har Kristine laget en splitter ny couscoussalat med rosiner og brokkoli! Mer trengs ikke for å gjøre lesingen til en fest.
Flere middager du kan lage på lesesalen finner du her.

Uten noen fasiliteter
Utstyr: Skarp kniv, skjærebrett

Handleliste: Kål, kikerter på boks, sennep, sitron, olivenolje, gulrot

Men hva gjør jeg med restene? Resten av posen med gulrøtter kan du spise som snacks (fortrinnsvis i en pause, det er ikke så kult med folk som spiser gulrot på lesesalen), eller snike inn i gryteretter, supper eller salater. Kålen kan brukes til kålsalat (pålegg), men det er ikke krise hvis du ikke greier å bruke opp hele med en gang. Oppbevarer du den kaldt, holder kålen seg i mange måneder!

Med mikrobølgeovn
Utstyr: Mikrosikker skål med lokk, skarp kniv, skjærebrett

Handleliste: løk, karri, potet, tomater på boks, fiskebuljong, timian, chili, fisk

I stedet for å blanke løken i stekepanne, legger du den bare i formen sammen med litt fett og kjører i mikroen ett minutt eller to. Deretter tilsetter du de andre ingrediensene og følger oppskriften. Bruk form med lokk.

Fisk er ideelt hvis du har en butikk med ferskvaredisk i nærheten av campus. Da er det bare å gå i disken og be om en fiskefilet, og du slipper å kjøpe mer enn det du trenger. Kutt også ned til én potet, dropp tomatpuré, og bruk kanskje litt mindre buljong, så får du en god porsjon til ett menneske. 

Hvis du ikke har ferskvaredisk er det ingen krise, du kan godt kjøpe en hel pakke med frossen fisk. Med mindre du har fryser tilgjenglig må du imidlertid huske å varmebehandle all fisken med en gang. Da holder den seg lenger. Et annet alternativ er å alliere seg med noen andre sultne lesesalsokkupanter og lage mat sammen – det er hyggelig også!

Men hva gjør jeg med restene? Boksetomater kan brukes til en enkel tomatsuppe eller tomatsaus. Pasta med tomatsaus er kjempeenkel lesesalmat! Kjøper du en liten løk slipper du å få rester av den - sjalottløk er litt dyrere enn vanlig løk, men veldig lurt når man skal lage små porsjoner. Får du fisk til overs kan du lage plukkfisk av fisk, potet, løk og smør.

Med vannkoker
Utstyr: Skål med lokk, skarp kniv, skjærebrett


Couscoussalat med brokkoli og rosiner
1–2 porsjoner

1/2 kopp couscous
1/2 brokkoli
1/2 liten rødløk
1 neve mandler, grovhakket
1 neve rosiner
balsamicoeddik
olivenolje eller smør
salt og pepper


Kok opp vann i vannkokeren. Mål opp couscous og putt i en skål. Hell en 1/2 kopp kokende vann over couscousen og dekk til med et lokk (mangler du lokk kan du bruke en tallerken, skjærefjøl eller lignende). Det tar omtrent 4 minutter før couscousen er ferdig. Imens kutter du opp grønnsakene. Bland deretter det hele sammen. Smak til med olivenolje (eller smør, hvis du tilfeldigvis har glemt å kjøpe olje, men har en pakke med smør stående), balsamicoeddik, salt og pepper.

Men hva gjør jeg med restene? Brokkoli og rødløk kan brukes i flere salater eller varme retter. Jeg synes også at dampet brokkoli med smør og litt salt er helt nydelig (mellommåltid?)! Rosiner og mandler spiser du som snacks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar