mandag 7. mai 2012

Pimp your havregrøt!

Havregrøt er visstnok blitt trendy. Ikke så rart, studenter er jo gjerne foregangspersoner når det gjelder denslags, og er det noe jeg forbinder med havregrøt, så er det fattige studenter. Havregrøt er nemlig (i tillegg til å være trendy) noe av det billigste du kan spise, og det metter godt. Da søstra mi hadde Spis-for-en-tier-per-dag-uke, var havregrøt en av frokostene hun tydde til (1,1 kr per porsjon, fant hun ut).

En annen ting jeg liker med havregrøt, er at det er så mange variasjonsmuligheter! Den kan gå fra å være veldig kjedelig, til frisk og sunn, til deilig og usunn. Til frokost forsøker jeg selvsagt å legge meg på frisk og sunn-linja. I dag, for eksempel, lagde jeg havregrøt kokt sammen med et eple i biter, litt salt og en dæsj agavesirup, og kiwi og supersunne chiafrø på toppen.


Her er noen tips til frokostgrøtvariasjoner:

Nøtter: Du bruke både hakkede nøtter som du strør på toppen eller blander inn til slutt, eller male dem fint og erstatte noe av havregrynet med dem. Et annet alternativ er å røre inn nøttesmør (hjemmelaget peanøttsmør, for eksempel) – det gir grøten en deilig, kremet konsistens.

Frø: Strø på toppen, eller kok dem sammen med grøten. Linfrø og chiafrø (kjempedyre, kjøp dem på iherb.com) inneholder masse omega-3!

Andre typer gryn: Man kan lage grøt på alle mulige typer gryn. Prøv med hele byggryn (men husk at de må bløtlegges over natta først), quinoa eller rett og slett sammalt hvetemel. En lur måte å gjøre grøten ekstra fiberrik på, er å tilsette kli.

Søtning: Det er greit å holde sukkerinntaket på et minimum i alle fall til frokost, men havregrøten blir jo gjerne litt bedre med noe søtning. En dæsj agave- eller lønnesirup er bedre enn raffinert sukker. Du kan også prøve å koke grøten med en most banan – den fungerer som søtning, og gjør grøten mer mettende.

Frukt og bær: Både frisk og tørket frukt gjør grøten hyggelig å se på og friskere på smak! Jeg kan ikke komme på noe frukt som ikke egner seg som topping på havregrøt. Bær kan gjerne brukes frosne. Hvis frisk frukt blir litt i dyreste laget, eller du lever i et veiløst samfunn uten importmuligheter og det er midtvinters, kan du bruke syltetøy også – bare pass på sukkerinnholdet.

Diverse smakstilsetning: Kanel er en klassiker. Å koke grøten med vaniljestang gir også veldig god smak. En vaniljestang kan brukes flere ganger, bare skyll og tørk den mellom hver gang.

Hvordan lager dere frokostgrøt? Legg gjerne igjen noen lure tips i kommentarfeltet!

En tidligere frokost, den gang med most banan, chiafrø og blåbær, om jeg ikke tar feil.

5 kommentarer:

 1. Havregrøt er blitt min standardlunsj på lesesalen den siste tida. Det er skikkelig praktisk. Jeg passer bare på å ha en pose havregryn stående, og slipper å huske på å smøre matpakke! Best blir den selvfølgelig med litt smakstilsetning, så jeg prøver også å ha noen bananer, litt syltetøy og en skvett med melk tilgjengelig. Havregrøt med melk på er det beste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig lurt! Jeg lager av og til min egen instant grøtblanding (http://studenterhjemmet.blogspot.com/2011/06/turfrokost.html) – funker både på tur, på jobb og på lesesalen.

   Slett
 2. Jeg må ærlig innrømme at jeg ble fristet nå, selv om jeg egentlig ikke liker havregrøt :P Det er noe med konsistensen, det blir for slimete for meg. Men det er jo så lettvint, og jeg har masse havregryn i skapet, så jeg skal gi det et nytt forsøk og teste ut flere av variantene dine. Quinoagrøt er noe jeg tror ville passet meg bra. Foreløbig har jeg bare spist chiapudding til frokost og det glir rett ned :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det blir mindre slimete hvis du bruker store havregryn framfor lettkokte? Ellers mener jeg konsistensen blir mindre klebrig hvis du blander ut havregrynene med for eksempel malte mandler (jeg har hatt stor suksess med å bruke mandelmassen som blir igjen etter å ha laget mandelmelk).

   Chiapudding er nydelig! Og det må jo være noe av det sunneste man kan spise. Dog hakket dyrere enn havregrøt, selv om man kjøper det på iHerb ;)

   Slett
 3. En av mine favoritter når jeg har lyst på noe ikkesåaltforsøttMENgodt er og bruke kanel, og to opphakkete plommer. Har av og til i ett par mandler eller nøtter for en mer variert konsistens.
  En annen jeg prøvde hadde honning, nøtter og rosiner i, kjempegodt! Det var en grøtvariant jeg laget av denne oppskriften på matprat.no http://www.matprat.no/oppskrifter/rask/omelett-med-ristede-notter-rosiner-og-honning , originalt så var det altså ment og lages omelett av, men det synes jeg var så rart, også var
  det grøt jeg hadde lyst på den morgenen, så da ble det sånn!

  SvarSlett