mandag 5. desember 2011

5. desember: Peanøttsmør

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Kristine.

Det er igrunnen rart at ikke flere lager sitt eget peanøttsmør. Det er nemlig innmari lett, og smaker dessuten bedre enn det du får kjøpt på matbutikken. Hjemmelaga peanøttsmør inneholder nemlig bare peanøtter, og ikke masse palmeolje og andre skumle ting som peanøttsmørprodusentene finner på å putte oppi pålegget sitt.

Aller helst bør man bruke usalta peanøtter, og salte smøret selv, men jeg må innrømme at jeg selv oftest bruker salte nøtter. Salte peanøtter har de jo over alt, så da slipper jeg å dra på spesialbutikker. Du får gjøre som du vil.Peanøttsmør

Peanøtter
Salt (hvis peanøttene er usalta)

Sett ovnen på 175 grader. Legg peanøttene utover et stekebrett og rist dem i ovnen i omtrent 15 minutter. Da gir de lettere fra seg fettet sitt, og du slipper å kjøre kjøkkenmaskina i all evighet. Putt deretter nøttene i en kjøkkenmaskin og kjør dem til det er blitt peanøttsmør. Smak eventuelt til med salt, hvis du bruker usalta nøtter. Putt på rene glass. Her har jeg dekorert glasset med en blomstrete muffinsform. Kanskje ikke så julepynta, men det må vel være lov å glede seg litt til våren også?

Siden peanøttsmøret bare inneholder peanøtter er holdbarheten lang, og du kan trygt lage det noen uker før julaften. Jeg oppbevarer mitt i romtemperatur, men hvis du vil være på den sikre siden er det ingenting i veien for å puttet glassene i kjøpeskap.

3 kommentarer:

  1. Oi, så smart! Dette skal jammen prøves. Takk for tipset :)

    SvarSlett
  2. Julekalenderen deres har blitt et høydepunkt for meg, takk!:)

    SvarSlett
  3. Å, så hyggelig! Nå lyste du i alle fall opp min semesteroppgaveskriving!

    SvarSlett