fredag 18. mars 2011

MÅ SMAKES.

Denne utrolig gode tomatsausen lagde jeg i går, med utgangspunkt i en oppskrift fra den fantastiske Veganmisjonen. Passer i alle sammenhenger der du ellers ville brukt de litt kjipe sausene fra Dolmio/Barilla/whatever. Jeg fulgte oppskriften ganske nøye, bare tilpasset den litt etter hva jeg hadde i skapet:

Tomatsaus med soltørket tomat
(og sting!)

1 liten gul løk, hakket
1 fedd hvitløk, presset
1 ts chilipulver
1 boks tomater
1 buljongterning
1 ts sukker
1/2 ts hele anisfrø
Laurbærblad
En liten neve soltørkede tomater, hakket
1 ts tørket timian
En neve frisk basilikum, hakket
1 ts eplecidereddik
Pepper
Evt. salt*

Blank løken i olje i en liten kjele, tilsett hvitløk og chili og stek litt til. Tilsett resten av ingrediensene og la koke under lokk i minimum 20 minutter - gjerne lenger. Ta ut laurbærbladet og kjør sausen jevn med stavmikser eller lignende.Av denne oppskriften fikk jeg omtrent 4 dl saus, som jeg fylte på to kokte glass.

*Jeg syntes ikke det var nødvendig med noe salt utover det som er i buljongterningen.

Jeg har fått en oppfordring om å ha med et prisoverslag på oppskriftene jeg legger ut. Siden jeg som regel har en god del av ingrediensene i skapet allerede er det vanskelig å regne ut nøyaktig hva jeg betaler, men jeg gjorde et grovt overslag her, og kom fram til at denne sausen kostet meg i overkant av 20 kr. Da har jeg kjøpt det meste i innvandrersjappa på hjørnet hos meg. Dette er altså ikke den billigste sausen du kan lage, men guri, så mye bedre den smaker sammenlignet med ferdigsaus! Det er også en del ting man kan spare inn på - billigere boksetomater (de jeg kjøpte kostet 7,90), og du kan bytte ut frisk basilikum med tørket. Soltørket tomat koster også en del, men det synes jeg er for godt til å droppes.

Lager man en stor porsjon av denne og fyller over på kokte glass, så det danner seg vakuum, har du et finfint alternativ til ferdigsaus i en god stund fremover - det skal i alle fall jeg gjøre neste gang.

4 kommentarer:

 1. Så veldig spennende ut, men ett spørsmål har jeg: Hvorfor bruker du ikke ferske tomater fremfor boksetomater? Jeg ville jo trodd at det ville gi en enda bedre smak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, det er mange grunner til å bruke boksetomater. Først og fremst er kvaliteten på ferske tomater i Norge ofte veldig dårlig, så boksetomatene faktisk blir rikere på smak. Dertil kommer det at boksetomater som regel blir billigere (spesielt økologiske), og generelt er enkelere å ha med å gjøre -- du kan ha en hel haug i skapet og trenger ikke å tenke på oppdeling og evt. skolding osv. :) Men forsøk for all del med ferske tomater hvis du kommer over noen skikkelig gode!

   Slett
 2. Siden den blir uten tilsetningsstoffer så antar jeg at den har en begrenset holdbarhet. Hvor mange dager har du erfart at den kan stå i kjøleskapet før den blir dårlig? Egner den seg for å fryses ned?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pleier å putte den varme sausen på varme, sterile glass (har dem i en kjele med kokende vann noen minutter), og da bør sausen i prinsippet holde leeeenge. Butikksaus på glass holder jo år og dag, og de er egentlig ikke så forskjellige med tanke på konserveringsmidler – som regel inneholder de faktisk ikke annet enn salt og sukker, og det gjør jo denne sausen også (kanskje ikke i så store mengder som butikksausen, men det er jo smak og behag også).
   Personlig tror jeg ikke jeg har oppbevart den lenger enn en måneds tid (i kjøleskap, for sikkerhets skyld), men det var i alle fall ikke noe problem. Det går helt sikkert fint å fryse også, men jeg anbefaler virkelig å ha sausen på glass, så slipper man tining og å bruke fryserplass.

   Slett