lørdag 19. mars 2011

Spis opp maten din!

Sett av en time denne lørdagen til å se denne interessante dokumentaren som setter fokus på all maten som går til spille, samtidig som store deler av verdens befolkning sulter. Det er sikkert flere enn meg som kan bli flinkere til å stole på sin egen lukte- og smakssans framfor "best før"-stempelet, for ikke å snakke om å planlegge litt, så man uansett får brukt maten før den blir dårlig.

Dokumentaren kommer kort inn på Community Supported Agriculture (CSA). Her til lands finnes det to slike andelsbruk (som det heter på norsk), og flere er i planleggingsfasen. Les mer her.

Og når du føler du har vært nok seriøs for i dag kan du jo se den særdeles lettbeinte norske klassikeren Lån meg din kone fra 1958, av Norges første kvinnelige regissør, Edith Carlmar. Her ved hovedrolleinnehaverinne Randi Kolstad. Vedder på at hun spiste opp maten sin.

6 kommentarer:

 1. Veldig interessant dokumentar. Jeg tror jeg skal begynne å skrive opp all mat jeg kaster og hvorfor jeg kaster den. Forhåpentligvis blir jeg mer bevisst av å få det ned på papiret, og kanskje flinkere til å gjøre riktige innkjøp?

  SvarSlett
 2. Det var faktisk veldig lurt. Det er jo ikke særlig med jobb heller, man kan jo bare henge opp lappen på kjøleskapet (m/ penn) eller et annet sted der den er lett tilgjengelig. Det skal jeg faktisk gjøre sporenstreks.

  SvarSlett
 3. Uhm..faktisk så vil jeg heller oppfordre til å IKKE spise opp maten sin. Tenk heller på din egen helse, enn de stakkars barna i Afrika. De blir ikke mettere av at du blir mettere.

  Besides. Min erfaring er at maten er dårlig før "best før"-stemplet. Norges befolkning kommer til å fortsette å kaste mat, og den 3. verden kommer til å fortsette å være sulten.

  SvarSlett
 4. Som jeg sier, stol på din egen lukte- og smaksans. Er maten dårlig, skal du selvsagt ikke spise den, men i veldig mange tilfeller er den altså ikke det. Du må i så måte ha vært ekstremt uheldig, hvis du opplever at maten ofte blir dårlig før "best før"-datoen, for det skjer så og si aldri hos meg. Uansett er det ikke noe i veien for å planlegge.

  Jeg er heller ikke så naiv at jeg tror jeg kan utrydde sultproblemer ved å spise opp maten min - hvis du ser, ligger dette innlegget under etiketten sparetips. Det er faktisk en del penger å spare. Dessuten tror jeg at å bli bevisst på at det faktisk er syke strukturer framfor for lite mat som er årsaken til sult er et skritt på veien.

  SvarSlett
 5. Du har sikkert sett det, men det var en artikkel i Aftenposten for et par dager siden om en aksjonsgruppe som lager mat av varer som er gått ut på dato: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4256906.ece

  Bra initiativ :)

  SvarSlett
 6. Så det! Hadde egentlig tenkt til å poste på face, men glemte det.

  SvarSlett