torsdag 31. mars 2011

Dette bør du ha i spiskammerset

Som lovet, her kommer min søsters eksperttips:

Det er begynnelsen på en ny måned, lenge siden forrige studielån og fortsatt en del dager igjen til neste utbetaling. Du er blakk. Det blir altså nudler med ketsjup til alle måltider de neste to ukene. Høres det kjent ut? Selv har jeg iallefall vært der mer enn én gang. Men fortvil ikke! Det finnes opptil flere tiltak du kan gjøre for å unngå å havne i denne kjedelige situasjonen.

Det første er å være flink til i disponere pengene sine. Å skrive budsjett, føre regnskap og fordele nøye utregnede summer omhyggelig utover året. At det er lurt er det ingen tvil om, men er det verdt alt bryet?

Det andre tiltaket er mye lettere; å alltid ha et velfylt spiskammers. Hvis du sørger for å fylle opp skapene med basisvarer så snart studielånet er på konto, kan du spise bra i både 2 og 3 uker uten å gjøre nye innkjøp. Og det er jo kjekt enten det kommer hjemmeeksamener eller atomkatastrofer.


Her er lista over hva du alltid bør ha tilgjengelig:

1. Olivenolje og rapsolje
Olivenolje til dressinger, marinader og ellers der det passer. Rapsolje (eller en annen nøytral olje) til å steke og bake med. Rapsolje tåler riktignok ikke så veldig høye temperaturer, men da kan du bruke smør i stedet

2. Smør
Det går faktisk an å greie seg uten smør, men det er en del retter som blir mye bedre med. Potetmos og boller, for å nevne noen. Dessuten er dette Jamme sin blogg, og hun mener at smør er en viktig del av matlaginga

3. Salt og pepper
Gjerne pepper fra pepperkvern, det smaker mye bedre

4. Sukker, honning eller agavenektar
Til baking og retter som trenger noe søtt

5. Eddik
En god balsamico-eddik setter spiss på smaken, og er dessuten fantastisk på jordbær

6. Soyasaus
Den mest allsidige sausen, smaksforsterker som kan brukes til det meste

7. Ris
Gjerne både en risottoris (abori) og en langkornet ris (basmati eller jasmin). Kjøpes billig i innvandrerbutikk

8. Pasta
En gammel kjenning av de fleste studenter. Pastaen trenger ingen videre introduksjon

9. Tørkede bønner
Kikerter og store, hvite bønner er mine favoritter

10. Linser
Fordelen med linser er at de ikke trenger å ligge i bløt. Røde linser er ferdige på tjue minutter

11. Tomater på boks
En boks tomater er utgangspunktet for mangt et herremåltid

12. Tunfisk på boks
Billig, godt og sunt. Tunfisk på boks blir til mat på null komma niks

13. Siktet hvetemel
Først og fremst til baking, men også nødvendig om du vil lage jevnet saus eller suppe

14. Sammalt mel
Så lenge du har sammalt mel av noe slag så kan du lage grove brød

15. Bakepulver
Selv om du ikke er en stor kakebaker er det kjekt å ha bakepulver til scones den morgenen det ikke er mer brød igjen

16. Tørrgjær
Sånn at du kan bake brød, boller og rundstykker

17. Havregryn
Med havregryn i skapet har du alltid frokosten klar. Det er dessuten godt i brød og bakverk

18. Mandler eller andre nøtter
Til middager, bakverk eller når du bare har lyst på noe snacks

19. Poteter
Det er ikke alltid jeg har poteter, men billig og allsidig som den er fortjener den en plass på studentkjøkkenet

20. Sitron
Sitron er nesten magisk slik den kan heve smaken på en rett. Sitronsaft og sitronskall er uvurdelig til både middagslaging og baking

21. Løk
Løk finnes alltid på kjøkkenbenken. Jeg kan nesten ikke komme på en middagsrett uten løk

22. Hvitløk
Den eneste unnskyldningen til ikke å ha hvitløk er om du skulle være vampyr, og hvis det er tilfellet har du strengt tatt ikke så stor bruk for de andre matvarene heller

23. Parmesan
Parmesan kan heve et måltid fra kjedelig til fantastisk

24. Egg
Egg kan være et måltid både på egenhånd og sammen med andre råvarer og har dessuten holdbarhet langt utover “best før”-datoen

25. Tørkede urter
Urter er aller best friske, men tørkede urter er bedre enn ingenting. Basilikum og rosmarin er mine favoritter

26. Krydder
Etter smak og behag. Jeg bruker mest chilipulver, spisskummen, koriander, kajennepepper, kanel, kardemomme og muskat

27. Buljongterninger
Det beste er selvfølgelig å koke sin egen buljong og fryse ned i porsjonsstørrelser, men buljongterninger gjør nytten de også

Det var alt. Nå skulle du være forberedt på det meste. I alle fall fram til neste studielån.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar