mandag 14. mars 2011

Sparetips: Puss skoa dine!

Enkelte har 40 par sko, og klarer knapt å passere en skobutikk uten å bli fjerne og blanke i blikket. Andre har ett par sko, og kjøper nye kun når det gamle paret er i ferd med å falle fra hverandre. Er du i den første gruppa vil du muligens stille deg uforstående til hele problemstillingen med skoslitasje, men er du som meg, kan dette komme som en nyttig påminnelse.

Sko av høy kvalitet er kanskje dyrere enn sko fra billigkjedene, men varer til gjengjeld mye lenger og blir dermed billigere på sikt. Høy pris er for så vidt ikke noen garanti for høy kvalitet - se heller på detaljer som såle, skinn og sømmer. Dessuten kan sko være av så bra kvalitet som helst uten å passe foten din, men her må du utvise litt skjønn, siden så godt som alle skinnsko må gås inn (bruk heller gnagsårplaster en periode).

Triste støvler

Nå kommer vi til hovedsaken: Det hjelper heller ikke å ha investert en formue i sko hvis du ikke tar vare på dem! Gjør du ikke det, kan du like gjerne kjøpe billigsko. Skinnsko bør helst pusses en gang i uka, avhengig av vær- og føreforhold. Smeltende snø på denne tiden av året gjør gjerne at man må vasse rundt i en cocktail av gjørme, vann og salt som ikke støvlene er spesielt glad i, så nå er virkelig tida til å ta pussekluten fatt!

Jeg pleier først å vaske bort skitt med en våt klut, og er spesielt nøye med å fjerne hvite striper av salt - disse ødelegger læret. Så lar jeg skoene tørke godt før jeg smører dem med lærfett, som impregnerer skoene og gjør læret mykt og smidig. Jeg bruker fingrene, siden det varmer opp fettet litt og får det til å smelte bedre inn i skinnet.

Blide støvler
Og det var i grunnen alt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar