fredag 1. april 2011

Sparetips: Finn fram joggeskoa, loppemarkedsesongen er i gang!

I Oslo begynner det så smått denne helga, på Huseby, Tokerud og Lilleborg skole, før det braker løs neste helg med loppemarked på ikke mindre enn 15 skoler. Sjekk loppemarked.info for komplett oversikt.

Bilde: Gjerrigknark.com
Du trodde kanskje at loppemarked var en enkel og koselig affære? Vel, for oss som baserer hovedvekten av både interiør og garderobe på dem, er det faktisk blodig alvor. Skal du lykkes på loppemarked trengs både grundig research og god kondis.

En viss innsikt i den gjeldende bys demografi kan være svært nyttig. Drar du på loppemarked på en skole i sentrum, der gjennomsnittssbefolkningen er ung og trendy og det finnes mange studenter, kan du banne på at de fine godbitene fra 50- og 60-tallet blir snappet vekk før du vet ordet av det, hvis det i det hele tatt finnes noen. Her kan du derimot kanskje få tak i en tidligere students hybelinnredning for en billig penge, særlig hvis du er mer opptatt av funksjon en form. Bli heller ikke overrasket om du finner fjorårets (riktignok oftere en del år eldre) pensumbøker i bokavdelingen.

Er det nevnte retro-godbiter du er ute etter, kan det lønne seg å søke bort fra sentrum og mot strøk med mye eneboliger (møblerte hjem, ikke sant) og litt eldre befolkning. Her kan det hende du er avhengig av bil for å frakte større møbler hjem, men nettopp dette gjør også at det er færre om beinet. Om ikke annet kan det være verdt turen for å grafse med seg 60-tallskjolene som en eller annen tante har ryddet ut av loftet sitt.

Uansett hvor du drar, lønner det seg å være tidlig ute. De fineste tingene går fort - folk står faktisk i spurtposisjon og venter på at portene skal åpnes. Legg en plan etter hva du vil ha tak i, og gå (løp) til avdelingen som muligens inneholder det du trenger først. Lag eventuelt en prioriteringsliste, hvis du trenger ting i forskjellige avdelinger.

Det går også an å utnytte at en del loppemarkeder åpner til forskjellig tid. I fjor hadde jeg et ganske intensivt opplegg, der jeg fartet rundt på sykkel for å rekke åpningstidene til tre forskjellige loppemarkeder på ganske forskjellige steder i byen. Men jammen var det verdt det - jeg endte opp med både et digert skap, et finfint speil samt diverse klær og småting for under 500-lappen.

Dette er på ingen måte sikre tips. Loppemarked handler i bunn og grunn om flaks. Er du heldig, finner du akkurat det du ønsker deg selv om du kommer ruslende ti minutter før stengetid på søndag, og er du uheldig kan det godt hende du ikke ser annet enn ræl uansett hvor mye du har trent på spurt denne vinteren. For all del, du kan godt ta livet med ro og kjøpe deg en vaffel i stedet for å følge de rådene jeg har gitt her. Bare ikke stå i veien for meg når jeg albuer meg fram til lampeavdelingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar