onsdag 6. april 2011

Sånn skal vi klæ oss

Rosebroderte vanter og strekk i buksen - 
Her følger som lovet motetips fra den tidligere omtalte Friluftsboka, utgitt i 1941. Alle bilder, inkludert bildetekst, er fra nevnte bok.

Som mann var det ingen kunst å kle seg stilfullt på 40-tallet. Det gjelder å holde seg unna outrert motesnitt og å sky alt som smaker av effekt i selve grunnplagget, men heller la seg inspirere av den engelske gentleman og de tre kategorier av friluftsfolk som kan konkurrere med ham når det gjelder velklæddhet: Tyroleren (NB: den innfødte), den norske fjellbonden (m/ vadmel) og sjømannen (i busserull). Stikkordet er funksjon - praktisk snitt og holdbarhet er alfa og omega. Har man dette på plass, er det eneste man må kunne å knyte tørkleet sitt på riktig måte, og dessuten passe på
om skyggeluen bør ligges på ennu noen netter for å få nyslåttheten ut av sig,
hva nå enn dét skal bety.

Kvinner har derimot en hel del utfordringer. En av de største er hennes tidvise mangel på kritisk sans:
Fordi hun gjerne poserer og inntar litt yndige attityder, ser hun ikke sig selv i full utfoldelse under utøvelse av sport eller når vinden smyger og tvinner noen sjaskete plagg rundt hennes løsslupne former. Og ikke er det så sikkert at du med dine 47 1/2 år og lett dradde trekk er så søt med skaut i spiss og knyttet under din lille antydning til dobbelthake som lille 16-årige Berit med sitt buttede, rødmussede fjes og lyse hårbrus.
Der fikk du vel noe å tenke på. Er det ett sted man ikke er redd for å heve pekefingeren (dersom man i det hele tatt senket den i løpet av 40-tallet), er det definitivt i dette kapittelet.

Et annet tips er å bruke speilet flittig når man slynger på seg turbanen; "Det er kort vei fra en klædelig til en latterlig turban."

Dessuten må farvevalg avpasses efter omgivelsene. Bare forestill deg å bruke et hvitt-og-marineblått antrekk en sommerdag til fjells! Det ville jo virke rent forlorent. Til båtbruk ved sjøen er det derimot riktig stilig. Sjøen er forøvrig et av de få steder det kan passe seg med motepåfunn.

Mere freidighet ved sjøen en sommerdag
En viktig påminnelse til slutt:
Skrittet fra klædelig ukunstlethet til sjuskethet og uappetittlig utseende er uhyggelig kort! Sørg for å være velstelt og proper selv i de enkleste og eldste klædebon.
Det brede belte gir det enkle shortsantrekk karakter
Neste gang tar vi for oss kapittelet "I badstua", samt "Mosjonsgymnastikk", i anledning forberedelser til bikinisesongen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar