fredag 8. april 2011

Sparetips: Dra på tur!

Javisst kan man få billige flybilletter til London. Javisst kan man trenge seg inn på rom med en bråkete skoleklasse på et billig hostell. Men er poenget å få et lite avbrekk i hverdagen kan man gjøre det både langt billigere og mer miljøvennlig: Dra heller på hyttetur!

Glem ikke hatt. Foto: Friluftsboka
Kanskje er du så heldig å ha en familiehytte til disposisjon, eller kanskje en venn vil ha deg med på hytta si? Ikke det? Fortvil ikke, det er ingen grunn til å gi opp hytteturdrømmen.

Er du student, finnes det meg bekjent hyttetilbud i både Oslo, Trondheim, og ei splitter ny studenthytte i Bergen er under planlegging.

Er du ikke student, eller ønsker du kanskje bare en rolig tur med en venn eller to (studenthyttene er gjerne beregnet for større grupper), har Den Norske Turistforening et flott tilbud over hele landet. Som medlem kan du kjøpe DNTs standardnøkkel for 100 kr, med tilgang mer enn 300 hytter. Er du ungdomsmedlem (altså under 26 år) får du halv pris på overnatting, og velger du en av hyttene i Oslomarka er det faktisk helt gratis! Plass bestiller du på nettet. Noen av hyttene er selvbetjente, det vil si at de har et utvalg av hermetikk og tørrmat, og kan for eksempel egne seg for litt lengre hytte-til-hytte-turer der du ikke har lyst til å bære så mye av maten selv.

Idylliske Myrseter, der du blant annet kan finne et eksemplar av Friluftsboka. Se opp for kuer! Foto: DNT
Og et tips til slutt: Selv om det er nokså vårlig og snøen har begynt å tine i byen, er det ikke sikkert at den forsvinner i marka på en god stund, så prøv å finne ut på forhånd om det kan lønne å ta med seg ski, eventuelt om du kan gå på brøytet vei. Ta det som et godt råd fra en som i mars i fjor kavet seg opp til Tømtehytta på skare som nesten holdt. Vi var passe våte og slitne da vi endelig kom fram til hytta, etter å ha brukt sikkert tre-fire timer på en tur på seks kilometer.

6 kommentarer:

 1. Jeg vil snarere advare om kuene på vei inn til... den andre hytten. Den vi syklet til.

  SvarSlett
 2. Det VAR jo Myrseter, dumma. Der vi overnattet, altså. Eller tenker du kanskje på Presthytta? Dit tror jeg at vi gikk.

  SvarSlett
 3. I Trondheimsområdet har NTNUI også 22 koier som kan leies for en veldig billig penge forutsatt at man er NTNUI-medlem. Mer primitive forhold og lengre fra allfarvei enn DNT-hyttene, men Trondhjemsstudentene er da tross alt tøffere enn Oslostudentene.

  SvarSlett
 4. Takk for det, jeg endret rett og slett linken til NTNUI, siden det så ut som de hadde et mer passende hyttetilbud. Er ikke så lett for en stakkars Oslo-student å få med seg hva som foregår i resten av landet, og i alle fall ikke så langt til skogs som der NTNUI-hyttene er.

  SvarSlett
 5. Neinei, den andre hytten, der det friskusparet kom og eglet seg innpå oss.

  SvarSlett
 6. Å, hvordan kunne jeg glemme det? Vi ble jo nesten drept.

  Man burde nok øve opp generelle kujageferdigheter før man legger ut i marka. Tips mottas med takk.

  SvarSlett