søndag 2. oktober 2011

Viktig melding!

Soppsesongen er ikke over ennå! Til tross for meterologenes løfter ble det kanskje ikke noen indian summer (ikke i Oslo, i alle fall), men det er uansett deilig med en tur i skogens ro. Mitt hete tips denne tåkete søndagen er traktkantarell (klikk på linken for å lese beskrivelse).


For det første er den veldig god. For det andre – har man først funnet én, er det gode sjanser for å finne en hel haug i nærheten. For det tredje er den, i motsetning til sin mer berømte, gule kantarellbror, en sopp tydeligvis ikke så mange kjenner til – i alle fall finner jeg den stadig langs populære turstier. Den er riktignok ikke fullt så iøyefallende som den vanlige kantarellen, men med synet innstilt på soppsøk dukker den opp før du aner det.

Det finnes riktignok en farlig sopp, spiss giftslørsopp, som den har blitt forvekslet med, men jeg synes ærlig talt ikke de ligner nevneverdig. Uansett, når det gjelder sopp er regelen at du skal være 100% sikker eller droppe det, så ha gjerne med en soppbok å sjekke opp mot. Eventuelt kan du ta med soppen til soppkontroll. Denne søndagen er det i Oslo-området soppkontroll fra kl. 15–17 på Sognsvann, Rustadsaga, Sandbakken, Bærums Verk og Asker Kulturhus.

Jeg anbefaler å ha med en kniv og en liten børste, så kan du rense soppen allerede ute i skogen. Det tar ikke mye ekstra tid, og sparer deg for masse arbeid når du kommer hjem. Soppen du finner kan du bruke fersk, tørke eller forvelle og fryse: Ha soppen i en tørr kjele på middels varme så saften begynner å sive ut, la den koke noen minutter i egen saft, og frys så sammen med saften i passende porsjoner (gamle rømmebegere og lignende er supre!).

God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar