onsdag 19. oktober 2011

Brytestykker med en gulrotvri

Storesøstra mi har fått pustet litt ut etter suksessen med "Hvordan leve for 10 kroner dagen". Her kommer en variant av de geniale brytestykkene.

Det er grenser for hvor mange ganger man kan bake havrebrytestykker. Ikke for det, jeg synes originaloppskriften er veldig god, men idag ville jeg prøve en ny variant. Dessuten hadde jeg ikke havregryn i huset.

Denne versjonen inneholder gulrøtter og frø og er både luftig og saftig. Dessuten smaker den nydelig! Vil du ha grovere stykker kan du sikkert bytte ut endel av det sikta hvetemelet med fin sammalt hvete. Det er også mulig å tilsette en gulrot til, hvis du har lyst på det. Eller så kan du lage dem slik jeg gjorde. Mine samboere i kollektivet har bedt meg om å legge ut oppskriften, og her kommer den:

Brytestykker med gulrot
20 stykker

7,5 dl vann
2 dl hvete helkorn
2 dl frø
(en blanding av solsikke-, gresskar-, sesam- og linfrø)
2 dl sammalt rug, grov
2 dl sammalt hvete, fin
2 gulrøtter, revet
ca. 600 g sikta hvetemel
25 g gjær
2 ts salt
2 ss smør
Solsikkefrø og gresskarkjerner til pynt

Kok opp vannet. Legg frø, helkorn og sammalt rug i en bolle og hell over det kokende vannet. Dekk til og la stå til vannet er lunka. Tilsett sammalt hvete, gulrøtter og mesteparten av hvetemelet. Elt godt sammen og tilsett mel til du får passende konsistens. Elt deretter inn gjær, salt og smør og fortsett å elte så lenge du gidder. La deigen forheve i en time. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate og fordel den godt utover. Dryss over solsikkefrø og gresskarkjerner og press dem litt ned i deigen så de ikke detter av med en gang. Del opp i tjue biter med et pizzahjul og etterhev deigen i en drøy halvtime. Stekes i 30 minutter ved 200 grader. 

Spis så mange du orker og frys ned resten til en annen dag.

2 kommentarer:

  1. Hei, og takk for oppskrift!

    Jeg testet den ut i går, og rundstykkene ble kjempe gode :)

    Men, de hevet ikke noe særlig.. Jeg brukte tørrgjær da, så kanskje det har en betydning..? Måtte derfor blande ting litt annerledes.

    Uansett, det smakte upåklagelig! Så takk!

    SvarSlett
  2. Så rart! Jeg baker nesten alltid med tørrgjær, og det pleier å gå bra så lenge det er en viss andel siktet hvetemel (egentlig når det nesten bare er grovt mel også, når jeg tenker meg om). Kanskje deigen hevet på et for kaldt sted? Eller at vannet du hadde i var for kaldt (da hever ikke deigen) eller for varmt (da dreper du gjæren)?

    Eventuelt kan du prøve å blande ut gjæren i 1 dl av vannet (lunkent) og en skje honning og la det stå noen minutter til det begynner å skumme før du har det i deigen. Da "setter du i gang" gjæren og vet at den er virksom.

    SvarSlett