tirsdag 13. desember 2011

13. desember: Hjemmelaget granola

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Jamme.

Man påstår at frokost er dagens viktigste måltid, og jeg er svært tilbøyelig til å tro på det – uten frokost duger jeg ikke til noe som helst. Hva med å vise kjærlighet til dine nærmeste med deilig hjemmelaget granola?

Granola er en blanding av korn, nøtter og tørket frukt, som i følge Wikipedia har sitt opphav i Nord-Amerika og skiller seg fra müsli ved at den er stekt god og sprø i ovnen. Ellers er det visst ikke så mange regler for hva du skal ha oppi, så det er bare å slå seg løs med hva du har lyst på (eller har i kjøkkenskapet). Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift fra denne bloggen og endret litt – jeg hadde blant annet i valset quinoa, for økt proteininnhold. Her er resultatet:

Granola

250 g havregryn
100 g grovhakkede mandler
50 g valset quinoa
50 g kokosflak
50 g tørkede tranebær
4 tørkede fiken i biter
25 g brunt sukker
1 klype salt

1 dl usøtet eplejuice
1 ss honning
1 ss smør eller olje

Sett ovnen på 140 grader. Bland alt det tørre i en bolle.

Varm opp eplejuice, honning og smør/olje på lav varme, til alt er smeltet. Bland det våte i det tørre, og spre det utover en langpanne.


Stekes til granolaen er gyllen, i omtrent 50 minutter. Rør rundt et par ganger underveis, så den holder seg løs i konsistensen.

Vent til granolaen er helt avkjølt før du har den på et glass eller en boks.


Granola kan spises med yoghurt eller melk, og gjerne litt frukt til.

2 kommentarer:

  1. Valset quinoa? Grei ut! :)

    SvarSlett
  2. Valset quinoa er det samme som quinoaflak. Det er quinoa visstnok er dampet og så valset til flak, og dermed egner seg godt til grøt og frokostblandinger. Vanlig quinoa blir jo vanligvis kokt, og brukt mer som ris. Du får som regel kjøpt begge deler på helsekost, eller i vanlige butikker med godt utvalg. :)

    SvarSlett