torsdag 8. desember 2011

8. desember: Turbarer

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Kristine.

Det er ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i kikerter, og her kommer nok en oppskrift hvor denne fantastiske belgfrukten spiller en hovedrolle; nemlig turbar med kikerter!

Denne turbaren er perfekt i nistepakka på romjulas skitur, og kan også nytes med god samvittighet på den andre siden av nyttår, etter at alle nyttårsforsettene har trådt i kraft. Den passer altså godt både til de som allerede er opptatt av å spise sunt, og til de som har planer om å begynne med det! Hva med å gi bort en eske med disse turbarene sammen med et gavekort på turer, som kan innkasseres på nyåret?


Turbarene er basert på en oppskrift fra No Meat Athlete. For en mindre søt variant går det fint an å kutte ned på honningen, tørka frukt gjør dem nesten søte nok i seg selv, synes jeg.

Turbarer med kikerter
Omtrent 8 stykker

2 dl kokte kikerter
1 ts sukker
1 ts kanel
1,5 dl havregryn
1 dl havrekli
1 dl tørka frukt, hakket
(jeg har brukt dadler og rosiner)
4 ss nøttesmør, gjerne hjemmelaget
2 ss honning
1 ss rapsolje
1 ts malte linfrø blandet med 2 ss varmt vann

Kikerter, kanel og sukker ristes i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Tilsett deretter havregryn og havrekli og sett det inn i ovnen igjen i 5 minutter til. Bland inn resten av ingrediensene og trykk deigen på plass i en ildfast form, for eksempel bunnen av en brødform. Stekes så i ovnen på 175 grader i omtrent 15 minutter. Kuttes opp i omtrent åtte barer. Pakk barene i plast, og oppbevar i kjøleskapet til du skal gi bort gaven.

7 kommentarer:

 1. 1. Hva er nøttesmør? Og hvordan lager jeg det selv? Jeg er sikkert kjempeteit som ikke har fått med meg at du har lagt ut en oppskrift på det.
  2. Skal alt bare ligge løst på en bakeplate inni ovnen når du rister det?

  SvarSlett
 2. 1. Med nøttesmør mener jeg peanøttsmør, mandelsmør eller lignende; altså nøtter malt til de blir smør. Det var litt dårlig forklart!

  2. Alt skal bare ligge utover en bakeplate, ja. Bruk bakepapir og rør gjerne noen ganger underveis, så kikertene blir jevnt rista.

  SvarSlett
 3. Kult, kult, kult! No Meat Athlete er fantastisk. Hvor lenge holder de seg? Kan jeg lage dem nå og spise dem i januar?

  Og så noe jeg har lurt på, er dere veggiser? Eller bare av dem som ikke selv initierer kjøtt i egen matlaging?

  SvarSlett
 4. Jeg skal la Kristine svare på holdbarheten, men jeg vil tro de holder seg en god stund.

  Kristine er veggis, jeg er ikke, men jeg spiser generelt lite kjøtt. Det er både fordi det er bra for miljøet og lommeboka, og fordi det fins så utrolig mye god vegetariansk og vegansk mat at jeg ikke helt ser vitsen med kjøtt ;)

  SvarSlett
 5. Jamme, da. Jeg er ikke veggis, men pescis! Jeg spise nemlig fisk, men ikke fulg og fe.

  Når det gjelder holdbarhet så er jeg ikke sikker på akkurat hvor lenge barene holder, de gangene jeg har laget dem har de blitt borte etter relativt kort tid... Når det er sagt, så tror jeg fint de kan holde seg til januar hvis du oppbevarer dem lufttett i kjøleskapet, for eksempel i et glass. Ellers vil jeg tro at holdbarheten er avhengig av vanninnholdet i barene, så for å forlenge holdbarheten går det an å både riste kikertene litt ekstra, og å passe på at barene blir ordentlig stekt.

  Hvis du skal spise dem selv er imidlertid det aller enkleste å oppbevare dem i fryseboksen, der kan de ligge i evigheter!

  SvarSlett
 6. hva kan jeg bruke i stedenfor kikerter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer an på årsaken til at du ikke vil bruke kikerter? Smørbønner kunne sikkert funke, eller noe annet med samme konsistens.

   Slett