fredag 16. desember 2011

16. desember: Telys

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Jamme.

Etter å ha fått servert oppskriften på hjemmelaget såpe og koldkrem, tror du kanskje at disse telysene innebærer å hanskes med masser av olje og skumle kjemikalier. Du kan ta det helt med ro. Denne gaven krever bare evnen til å slå på en ovn, i tillegg til noen gamle stumper av stearinlys, veke (kjøpes på for eksempel Panduro – ørten meter for en femtilapp), og et syltetøyglass eller en fin kaffekopp. Kaffekopper får du på loppis eller i bruktbutikk for en slikk og ingenting, og planen min var egentlig å bruke en slik. Imidlertid var plutselig klokka elleve om kvelden den 15. desember før jeg fikk begynt på denne julekalenderluka, og da ble det en mer rustikk syltetøyglass-variant i stedet.


Jeg mener å ha sett idéen rundt omkring på nettet en stund, men helt konkret fremgangsmåte fikk jeg fra Blauage via Pernilla på It's easy being green.

Del lysestumpene i biter og fjern gamle veker. Smelt dem så i vannbad. TIPS: Bruk en ren hermetikkboks til å smelte stearinen, så kan du bare kaste den etterpå i stedet for å slite med å fjerne stearinrestene.

Knytt veken fast til en blyant, sånn at det blir en passelig lang ende (omtrent fra topp til bunn på glasset eller koppen, pluss en centimeter). Når stearinen er smeltet, dypper du vekeenden i stearinen. Så trykker du veken raskt ned i bunnen av formen så blyanten blir liggende på toppen. Prøv å få det så stramt som mulig.


Så heller du stearin i formen. Hold igjen omtren 1/4 av stearinen. Nå kan du gå og gjøre noe annet fornuftig, mens du venter på at lyset stivner.


Når lyset er stivnet, har det dannet seg en ganske stor fordypning rundt veken. Da smelter du den stearinen du holdt av i sted igjen, og heller den oppi, sånn at du får en rett overflate. Når dette også er stivnet, klipper du av veken. Sånn, nå er du ferdig! Pynt gjerne glasset med bånd, silkepapir, klistremerker, eller noen kvister og kvaster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar