tirsdag 11. oktober 2011

Dyrere mat NÅ? Et apropos etter tier-uka

En liten disclaimer først, som følge av den noe misvisende linken fra vg.no i dag: Nei, jeg mener ikke at prisen på matvarer generelt bør gå opp. Sånn, nå kan du lese resten av innlegget.

For å være ærlig, synes jeg ikke det er spesielt vanskelig å være student – i alle fall ikke rent økonomisk. Joda, det hender at jeg bommer litt på budsjettet, eller at det dukker opp en uforutsett utgift, og jeg må ty til en ti-kronersdiett i noen dager. Men stort sett prøver jeg i grunn å spise billig for å kunne kjøpe dyrere mat, hvor merkelig det enn høres ut. Det betyr at jeg heller vil spise deilige grønnsaker av god kvalititet enn kjedelig industrikjøtt. Det betyr at jeg heller vil ha muligheten til å kjøpe økologiske råvarer av bøndene på Bondens marked og lage maten min selv enn å kjøpe dyre og smakløse Fjordland-middager. Det betyr at jeg heller vil kjøpe dyr mat i mindre mengder og anstrenge meg litt for å bruke opp alt sammen, enn å kjøpe masse billig mat og kaste en tredjedel.

Jeg føler meg i grunn veldig heldig, og synes i grunn ikke jeg bruker så mye penger på mat, selv om jeg nok drar gjennomsnittet en del opp på landsbasis: I dag bruker gjennomsnittsfamilien 11 prosent av inntekten til mat. I følge mitt eksemplar av Husmorboka fra 1949, brukte den gjengse Oslo-familie i 1947 36 prosent av inntekten på mat, og jeg kan nevne at det i posten "Fornøyelser, reiser" er oppført 0,6 prosent av den årlige inntekten. Det er et litt annet underholdningsbudsjett her i huset!

Logo fra dyraremat.nu
I Sverige (og en del andre europeiske land, så vidt jeg forstår) er det oppstått en tankesmie som kaller seg Dyrare mat, NU! De ønsker å sette fokus på de negative konsekvensene av billig mat. Om lave priser kanskje ser forlokkende ut når tilbudsavisene dumper ned i postkassa, er det faktisk noen som må betale den prisen maten egentlig koster – det kan være underbetalte arbeidere, det kan være dyr som lider under dårlig forhold, det kan være miljøet som ødelegges av produksjonsmetoder som er effektive, men som ikke er bærekraftige i det lange løp.

Som forbruker kan man påvirke gjennom valgene man gjør i butikken – men jeg skulle også ønske at politikerne tok større ansvar for å føre en ansvarlig politikk på dette området. Med tanke på hvordan det står til med miljøpolitikken ellers virker dét dessverre litt som en utopi.

30 kommentarer:

  1. greit det. men da ønsker jeg at studentbeviset også fungerer i dagligevaren.


    hardt nokk og såvidt ha rå til en halv firstprise vare i uka.

    SvarSlett
  2. Du må huske at vi har aldri måttet bruke så stor andel av inntekten på boutgifter tidligere. Dyrere mat vil ramme de fattige mest, fordi det er disse som bruker størst andel av inntekten sin på mat.

    SvarSlett
  3. I hvilke lommer ville disse pengene havne?

    SvarSlett
  4. Hvorfor ikke bare ta alt alle tjener og administrere det sentralt? Eller ta alles eiendom og fordele den sånn som en elite finner det "etisk riktig"?

    SvarSlett
  5. Skjønner at dette er en smule mer provoserende enn "Slik spise du for 10 kroner dagen"... Gjør oppmerksom på at kommentarer som kan oppfattes som sjikanerende ikke vil bli publisert.

    Jeg mener ikke at fattige familier skal svi for andres uansvarlige forbruk. Imidlertid tror jeg veldig mange kan ha råd til mat produsert på mer etisk forsvarlige måter dersom man omprioriterer handlevanene sine. Noen må uansett betale prisen -- om det er primærnæringsland i dag eller kommende generasjoner.

    Hvilke lommer pengene ideelt sett skulle havnet i kommer fram hvis du leser innlegget.

    SvarSlett
  6. ja klart vi vil ha dyrere mat ! da har vi akkurat nok til og gå på jobb betale utgiftene, spise middag å ta kvelden.

    SvarSlett
  7. Blir egentlig maten i Norge produsert på en uetisk måte?

    SvarSlett
  8. Spiller det noen rolle om maten er produser på etisk forsvarlig måte når alt det andre vi bruker ikke er det. Klær sydd av småunger i Japan, sminke fra kjente merker testet på foster og dyr.. Hva er forskjellen?? Bondene herf i landet driter i hvordan det sår til så lenge de får betalt og kan bruke det på sine facye hus og dyre biler (har bodd på gård så jeg har sett noe av dette) eller bare la hus forfalle fordi at man har bygget et nytt 50 m bortenfor.

    SvarSlett
  9. Bra innlegg! Verste jeg vet er folk som klager på høye matpriser..Jeg er også student og lever kun på studielån. Likevel har jeg råd til å unne meg god mat hver dag om jeg vil det. Har folk råd til å ta en sydentur på vinteren, godteri i helga, nye klær oftere enn det trengs, sminke osv, men ikke føler de har nok til mat - er det feilprioriteringer ute å går.. Folk klager på at prisene stiger, men tenker faktisk ikke over at inntekten vår stiger i takt - ting er ikke dyrere nå enn før! Det er synd at folk heller vil ha billig mat på andres bekostning, enn å være takknemlig for at vi i det hele tatt har så mye tilgang på mat som vi har, og der dukker et stort problem opp.. mattilgang er ikke ubegrenset - på grunn av det store forbruket vårt vil tilgangen på mat bli mindre for hvert år som går - noe som er helt underlig i seg selv da jordas ressurser har nok mat til å fø 9 milliarder mennesker (og enda er det så mange som sulter..). Når man handler _stemmer_ man på produsenter som er avhengige av kundene sine for å tjene penger.. Undersøk hva dere _egentlig_ sier ja til før dere legger varene i kurven. Ved å velge bla.annet lokalvarer, økologisk og fairtraide kan man være mer sikker på at man ikke støtter korrupte, pengegriske selskaper. Tar meg friheten til å linke til http://www.thevenusproject.com/ kanskje en bedre fremtid i møte om vi er villige?

    Nina.

    SvarSlett
  10. Jon: Vel, jeg synes blant annet en del kjøttproduksjon i Norge ikke er etisk forsvarlig. Forøvrig er også mye av maten vi spiser importert fra utlandet.

    Anonym: Jeg mener selvfølgelig man skal være bevisst forbruket sitt ellers også.

    SvarSlett
  11. Nina: Takk for fin kommentar! Jeg er så enig, så enig.

    SvarSlett
  12. skjønner hva du mener og synes selvfølgelig at etisk behandling av dyr burde være en pri. fremfor billig mat. MEN... ikke alle studenter kan leve på 10 kr om dagen. Jeg er student og snart to barns mor, eier hus og har høye utgifter til barnehage, forsikring og bil (som jeg må ha da jeg bor i Trondheim med tonnevis med snø om vinteren og ubrøyta veier hvor man vanligvis kan trille barnevogn, har mann og barn som skal kjøres hit og dit) og div andre ting som må betales. Da er det ikke mange kronene igjen hver mnd. vi har 4000 i matbudsjett i uka (og da inkluderer dette bleier osv) og må ta harde prioriteringer hver mnd (som støvler til mor eller en dyndyne til lillemann). IKke alle studenter lever under samme forutsetninger som deg! i en ideel verden ønsker vi økonomi til å kunne kjøpe den mest etisk riktige maten og de dyreste matvarene som støtter bedre dyrehold osv. Men realiteten er at vi må ha mat på bordet hver dag og for å få det til å gå rundt må vi velge de billigste alternativene (nesten alltid).

    SvarSlett
  13. Jeg som spiser 3 ganger mer enn deg er glad for at man slipper å bruke alle pengene mine på mat. Dessuten trener jeg og er veldig påpasselig med hva jeg putter i mathølet.

    SvarSlett
  14. Anonym nr. 1: Jeg har absolutt forståelse for at mange har trang økonomi, og spesielt for de som har flere enn seg selv å tenke på forstår jeg at det er vanskelig å prioritere etisk mat. Derfor synes jeg det hadde vært fint med tiltak som gjorde det enklere for alle å velge mer etisk -- det kan godt bety tiltak for å gjøre denne maten billigere (VG har av en eller annen grunn skrevet at jeg mener matvareprisen generelt bør gå opp, men det er ikke nødvendigvis tilfellet). Jeg vet at ikke alle studenter er i samme situasjon som meg -- men det absolutte flertall av de jeg kjenner er det!

    Anonym nr. 2: Du vet vel strengt tatt svært lite om mitt matinntak.

    SvarSlett
  15. Dette er noe av det mest provoserende jeg har lest på lenge. Hvorfor skal prisene settes opp på mat? Ja, jeg har lest innlegget ditt om "etiske grunner" osv. Men ærlig talt - ikke alle har like god økonomi som du tydeligvis har. Jeg får ikke stipend, jeg går på skole, jobber itillegg til skole 8-4 HVER dag for å ha råd til å betale husleie, strøm, regninger og på toppen av det ha råd til å kjøpe mat. Tror du virkelig det hadde hjulpet noe som helst om prisen på mat gikk enda mer opp? Norge er et lite land. Det hadde strengt talt ikke hjulpet for noe på noen som helst måte. Se på Sverige foreksempel, der er prisene bortimot halvvert på div. matvarer som er svindyre i Norge.

    Tenk deg om før du skriver slike innlegg som dette. Tror du det hadde gjort en større etnisk forskjell for de dyra du snakker om - hvis prisen på feks. koteletter hadde vært 200 pr kg. istedet for 100? Nei. Mye av maten i butikkene kommer fra utlandet. Tror du de begynner å lage etniske matvarer fordi nordmenn øker prisen på mat? Nei. Da setter de bare opp prisen sin de også, og tjener dermed mer penger. en del andre ting vi har i butikkene er også uforsvarlig - som vi alikevel kjøper og bruker. Sminke som er testet på dyr, alkohol, eller tobakk, bare noen få eksempler.

    SvarSlett
  16. Anonym: Jeg har ikke skrevet at jeg vil at matvareprisene generelt skal gå opp, selv om en VG-journalist har framstilt det sånn. Jeg refererer til en svensk tankesmie som heter Dyrare mat NU, men heller ikke de mener at man skal sette opp matprisene per se, og så vi ting ordne seg. Det hadde du visst dersom du hadde satt deg inn i tingene jeg skriver om.

    Å kjøpe dyrere mat betyr ikke nødvendigvis å bruke mer penger på mat totalt, men det kan bety å for eksempel kjøpe økologiske kikerter i stedet for koteletter.

    SvarSlett
  17. Anonym over her - hvis du jobber åtte til fire HVER dag, og man tenker på at det er visse krav til minimumslønn her i landet, så tror jeg ikke du skal skryte på deg å ha dårligere økonomi enn en student :) Det sier seg selv at en fulltidsarbeider, også en lavtlønnet en, bør ha plenty til både bolig, regninger og mat.

    SvarSlett
  18. "I følge mitt eksemplar av Husmorboka fra 1949, brukte den gjengse Oslo-familie i 1947 36 prosent av inntekten på mat, [...]"

    For en heltids-student uten jobb så høres ikke det ut som en usannsynlig andel å bruke på matbudsjettet nå til dags. Ikke det at jeg har regnet på det, men det er mitt inntrykk iallefall.

    - Kristoffer

    SvarSlett
  19. Kristoffer: Det kan stemme godt, det. Tror i alle fall ikke det er langt unna mitt budsjett. Jeg har imidlertid mindre utgifter enn 40-tallsfamilien på andre områder, så jeg har råd til en kinotur i ny og ne :)

    SvarSlett
  20. om du bare går til de rette butikkene, får du den kvaliteten og prisen du ønsker... jeg mener maten koster nokk mye.. jeg klarer meg fint, men det å bo norges dyreste by, så er det ikke prisene på maten som er problemet... men alt annet som må til for å leve her nede...
    avgifter på alt en skal gjøre, og kommunene vil at vi skal ta buss, men ikke pokker om kommunene vil legge opp til at folk SKAL KUNNE ta buss... tror det gjelder det meste i samfunnet...

    SvarSlett
  21. Jeg overraskes stadig over hvor hissige kommentarer som kommer når innlegg lenkes til fra VGs nettsider. Det er litt deprimerende ...

    Ellers støtter jeg innlegget - både mat og annet bør koste det det faktisk koster.

    SvarSlett
  22. Dyrere mat sa du, siden 2009 har maten gått opp med 20-30% og flere produkter har tippet over 50% i samme periode.

    Bare i år har mange kjøttprodukter, melkeprodukter og ost gått med over 10%

    I Sverige og Danmark er maten ca. 30-50% lavere. (Jeg har bodd i Skåne med ca. 50% lavere priser)

    Mattilbudet er dårligere enn noen gang i Norge, det er 3 milliardærfamilier på mat blat 10 rikeste i landet. Ingen andre land i verden har dette.

    Og ikke minst er matkvaliteten så dårlig at mennesker får diabetes, eksemer og annet trams fordi sukker sammen med E-stoffer hoper seg opp i kroppene våre. De fyller opp med dette for å slippe høyere andel hovedingredienser. Når f.eks kalkunprodukter inneholder > 30% utbeinet kjøtt og 10-15% E-stoffer, sukker og annet, er det lite rent kjøtt. Matbaronene spiser ikke sin egen mat med at det er usunt.....

    Da er denne artikelen en ren provokasjon.

    SvarSlett
  23. Problemet med ditt ønske om mer økologisk jordbruk er att det da ville bli mye mindre produksjon. Ikke fordi bøndene ikke ville produsere men fordi økologisk er rein skjær utarming og dårlig utnytting av arealene. Du får altså mye mindre mat på samme areal. Er ikke matmangel alerede ett problem i verden? Hvordan forklarer vi da om vi skal produsere enda mindre bare for å drive såkalt økologisk?
    Bortsett fra det er jeg helt enig med deg i att friske grønnsaker er bedre enn vakumpakka. Men ser du på sunnhetsverdien er nok frosne det beste alternativet mesteparten av året. Untaket er juni - august, maksimalt september. Frosne grønnskaer er forvella mens dem var friske og holder derfor mye mer på de stoffene vi vil ha enn grønnskaer lagra ett par måneder osv.

    ,o)

    Per Berge

    SvarSlett
  24. Arnt Rune Flekstad13. oktober 2011 kl. 01:03

    Kunnskapsløse menneske. Atter en gang fokuseres det kun på en liten detalj mens det helhetlige bildet oversees totalt.

    Vet du hva folk før 80-tallet betalte for tomter og boliger? Vet du hvor lenge de måtte jobbe for å dekke inn sine lån? Vet du hva den effektive renten var på boliglån på den tiden? Og studielån?

    Man hadde negativ vekst som førte til at det faktisk lønnte seg å ta opp lån. Man kjøpte hele eneboliger med prisen av 2 årslønner. Det var masse gode sentrale tomter til lave priser. Dette er de samem personen som nå i godt voksen alder sitter med indrefileten av tomtene og boliger verdt mangfoldig millioner stykket.

    Så hvor mange årslønner må en nyutdannet idag ut med for boligen sin? Hvor mye må man betale for lånet, for tomta? Man får knøttsmå boliger som sylter deg i gjeld oppetter ørene.

    At prisen på mat har gått ned er en ting, men når den største kostnaden man har - bolig har økt noe helt vannvittig så hjelper det ikke at mat-snobber skal rakke ned på andre.

    Jeg liker også å gå på bondens marked og kjøpe ting innimellom, jeg liker å få god service og føle at jeg får noe ekstra tilbake for pengene. Men jeg vet også at mye av denne "kortreiste" maten er noe vrøvl når man pøser inn strøm lagd på kull, gass og olje for å holde drivhus igang året rundt. Det er faktisk slik at organisk mat er litt som matveiens digre SUV. Om alle skulle kjøpt dette ville alt gått til h'vette. Jordan har ikke mulighet til å levere organisk mat til alle i hele verden. Det er takket være de du rakker ned på at du kan gå rundt og slafse i deg og prioritere bedre kvalitet på maten.

    SvarSlett
  25. Jaja, Vist man ikke har all verdens med penger.
    Betaler husleie, strøm, klær og andre regninger. Og vist maten skulel bli dyrere..jaja, la den bli det da. Det må jo bare gis mere penger da. For lenge siden var 100kr godt betalt i en butikk, men nå er det ikke så bra betalt lengere. Mat stiger, lønnene stiger...Så syns egentlig ikke at vi har det så fælt egentlig=)

    SvarSlett
  26. 4 tusen i matbudsjett i uka, skriver en lenger oppe her og mener å ha dårlig råd. Det er jo vanvittig mye. Sikker på du ikke mener 4 tusen kr i mnd?

    SvarSlett
  27. Det kan være deprimerende at det finnes noen som ikke er enige med dine geniale ideer og nikke etter hver lest setning. VG Magne burde rett og slett si unskyld for å bringe "outsiders" som kritiserte dine meninger.

    SvarSlett
  28. Heidi: Ja, det er nesten ikke måte på hvor kontroversielt dette temaet er. Jeg skulle bare ønske at folk tok seg bryet med å faktisk lese innlegget først, for DERETTER å eventuelt la seg provosere.

    Ole Kristian Knivedalen: Jeg skriver verken at jeg ønsker dyrere mat, eller at jeg støtter matvaremarkedet slik det fungerer i Norge i dag. Det er vel heller tvert om. Jeg skjønner ikke hva du oppfatter som så provoserende i det jeg skriver.

    Forøvrig har svenskene et annet lønnsnivå enn oss, og mye lavere kjøpekraft.

    Per Berge: Poenget med økoproduksjon er nettopp det motsatte av det du skriver, nettopp at jorda IKKE utarmes. Noe av problemet ved konvensjonell matproduksjon er at man dyrker jorda for hardt, slik at den senere ikke kan brukes til å dyrke mat. Dette gir mye mat på kort sikt, men ikke i det lange løp. Forøvrig er det ikke egentlig matmangel som er årsaken til sultproblemer, men at maten er feil fordelt (det dumpes tonnevis med mat i Vesten).

    Arnt Rune Flekstad: Skal man se det store bildet, må man se lengre enn boligprisene i Norge. Jeg ser ikke helt hvem det er du mener jeg rakker ned på -- det måtte eventuelt være meg selv (student i begynnelsen av 20-åra)? Jeg mener ikke kortreist mat er uproblematisk (det må eventuelt kombineres med en sesongbasert diett), og det har jeg heller ikke påstått. Jeg håper imidlertid mesteparten av maten du spiser er organisk -- uorganisk føde er ikke så bra for kroppen, har jeg hørt.

    Siste anonym: Jeg er klar over at dette er et tema mange provoseres av, og jeg forventet absolutt ikke at alle skulle være enige med meg. Imidlertid synes jeg som sagt at man bør kunne forvente at folk faktisk leser det jeg har skrevet før de fyrer løs.

    SvarSlett
  29. Takk for et velskrevet innlegg. Jeg er helt enig med deg.

    Jeg blir oppgitt over hvordan nordmenn flest ser ut til å føle at de fortjener den billige maten mer enn andre fortjener grunnleggende rettigheter og levelige arbeidsvilkår, og gjerne på bekostning av natur og miljø. Mat er ikke dyrt. Hadde det vært så fryktelig dyrt hadde vi ikke hatt råd til å kaste en tredel av det, som vi gjør i dag.

    Fremtiden i våre hender har også skrevet om dette: http://www.framtiden.no/aktuelt/mat/derfor-er-dyrere-mat-bra.html

    SvarSlett
  30. Studenter som kun lever på studielån lever under fattigdomsgrensen i Norge, jeg er en av disse og spiser veldig bra. Når man lager ting fra bunn sparer man masse penger! Problemet i Norge er at alt skal være så enkelt at en ikke en gang lager sin egen potetmos lenger. Hvis man bruker litt tid på å planlegge mat og middag så sparer man masse penger. Rester blir i dag kastet, og egg kastes når de har gått to dager over på dato. Det er ikke rart folk klager på dyr mat, de kaster jo så utrolig mye mat!

    Det tar ikke lang tid å lage kjøttkaker fra bunn, koke poteter og lage en brun saus, men det som skjer er at folk kjøper kjøttkaker fra gilde og ferdig saus fra Toro, selvføglelig blir det dyrt! Hadde man brukt et kvarter lenger hadde du spart masse penger. Det er latskap som gjør at ting blir dyrt og at mat kastes. Mat kan klargjøres før man drar på skole/jobb. Bevisstgjøring på dette temaet hadde kanskje gjort at folk ikke kjøper en melblanding med litt salt fra Toro når de skal lage pizzadeig og faktisk slår opp i Boller til Buritos og finner oppskriften. Folk må slutte å klage og ta en telfon til bestemor :)

    SvarSlett