søndag 4. desember 2011

4. desember: Deilige fløtekarameller

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Jamme.

Mmm, hjemmelagde, myke fløtekarameller, (nesten) like gode som dem jeg spiste fra Pärlans konfektyr i Stockholm i sommer!


Grunnoppskriften (som er stjålet fra Klikk) er som følger:

Fløtekarameller
Omtrent 50 stykker

100 g smør
100 g sukker
1 dl lys sirup
2 dl fløte
1 ts ekte vaniljesukker

Ha alt i en kjele og kok forsiktig opp under omrøring. La det småkoke til massen har tyknet en god del og har fått en fin karamellfarge. Temperaturen skal være 120 grader, hvis du har sånne fancy ting som termometer. Det har ikke jeg, så jeg tok kuletesten i stedet: Drypp litt karamellmasse i et glass kaldt vann – hvis du kan trille en kule av det, er massen ferdigkokt. For meg tok det kanskje en halvtime.

Nå begynner moroa! På dette tidspunktet er det nemlig på tide å tilsette ekstra smak på karamellene. I denne porsjonen hadde jeg i et dryss havsalt – omtrent 1 teskje, men da merker man ikke så mye til det, så jeg vil tro at 2 teskjeer vil være mer passende. Andre ting som er godt er for eksempel revet sitronskall eller ingefær, eller hva med hakkede nøtter? Bruk fantasien og finn fram til din (eller kanskje helst den heldige mottakerens) favorittkaramell!


Når du har rørt inn eventuell smakstilsetning, heller du røra ut i en bakepapirkledt form og lar det avkjøle seg (jeg ventet en time) før du ruter opp med en skarp kniv. Pakk så karamellene pent inn. Mange liker cellofan, men jeg synes det er like fint med matpapir. Ferdig mellomleggspapir har ypperlig størrelse og gjør jobben veldig enkel! Putt dem så på et pent glass eller lignende, og prøv å holde fingrene av fatet til de har nådd sin rette mottaker.

Kjæresten min lagde noen karamellhattifnatter, som vi grunnet
innpakningsproblemer dessverre måtte spise med en gang.
PS: Hvis smørkrisen har nådd dine trakter, kan du lage karameller uten verken kusmør eller kufløte. Her er Veganerens oppskrift på fløtekarameller.

Edit: Hvis du bommer litt på koketida og karamellene ikke vil stivne ordentlig, går det fint an å ha den avkjølte massen tilbake i kjelen, varme forsiktig opp og koke en stund til. Det fant jeg ut etter et litt mislykket forsøk her om dagen!

6 kommentarer:

  1. Hvor har du fått tak i de fantastiske hattifnatt formene?
    Elsker foresten bloggen din ;)

    SvarSlett
  2. Så hyggelig! :)

    Jeg kjøpte dem i Helsinki i sommer, i en Mummi-suvenirsjappe. Jeg har mummimamma og snusmumriken også -- kan nesten ikke vente til pepperkakebaksten!

    SvarSlett
  3. Må si at jeg er mektig missunelig, og at jeg skal henge litt på ebay i kveld ;) Ha en fin dag, og lykke til med mumipepperkaker ;)

    SvarSlett
  4. tusen takk for flotte tips!gleder meg til å teste ut karamellene nomnom:)

    bloggen din er enestående!

    SvarSlett
  5. Takk for hyggelig kommentar! Jeg skal lage en ny runde karameller med en gang jeg er ferdig med eksamensoppgaven min -- de forrige jeg lagde, og som egentlig skulle være gave, er nemlig i ferd med å forsvinne ...

    SvarSlett
  6. Fløtekarameller til førjulstiden i år:) Takk for oppskrift.

    SvarSlett