lørdag 17. desember 2011

17. desember: Aprikosmarmelade

Hver dag i desember fram til juleaften vil søsteren min og jeg komme med tips til en hyggelig julegave du kan lage selv til en overkommelig pris. De andre lukene i Studenterhjemmets julegavekalender finner du her. Dagens tips kommer fra Kristine.
Pepperkaker med blåmuggost og aprikosmarmelade. Det er lesesalmaten sin!
Hjemmelaget syltetøy, marmelade eller chutney er superhyggelig både å få og å gi bort. Hvis du har vært flink på matauk i sommer og høst har du kanskje fortsatt noen glass igjen som kan bli til julegave? For meg ble sommeren litt for kort til alt som skulle gjøres, så det ble dårlig med syltetøykoking. Heldigvis trenger man ikke nyplukkede villbringebær for å lage syltetøy, syltetøy kan nemlig lages av det meste! Frukt, grønnsaker, bær og veldig mange kombinasjoner av dette gir uante muligheter for nye smaker. Hva med gulrot- og appelsinmarmelade? Eller aprikosmarmelade, som er dagens julegaveforslag.

Akkurat hva som definerer en marmelade er jeg ikke sikker på, så det er mulig at dette egentlig er et syltetøy. Laget på tørka frukt har det imidlertid marmelade-konsistens, så på dette grunnlaget tar jeg meg den friheten å kalle det marmelade. Her har jeg smaksatt med nellik, som jeg syntes passet veldig godt til aprikosen!

Aprikosmarmelade
omtrent 3 glass

250 g tørka aprikoser
200 g tørka epler, eller 500 g friske 
(gjerne Granny Smith)
1 dl appelsinjuice
150 g sukker, gjerne brunt
1 kanelstang
10 nellikspiker
vann 

Del aprikosene i små biter og ha dem over i en gryte med appelsinjuice etterhvert som du hakker dem opp. Da blir de litt mykere, og du kan kutte bittelitt ned på koketida. Del opp eplene og ha dem oppi sammen med aprikosen. Legg i kanelstang og nellikspiker og litt mer væske (vann eller appelsinjuice) hvis du bruker tørka frukt og kok opp. La marmeladen stå og putre på stekeovnen til aprikosen er myk. Dette tok omtrent 1 time for meg. Spe med mer vann etterhvert som væsken koker bort, jeg bruker bare tørket frukt, og endte opp med å tilsette omtrent 4 dl vann totalt. Når marmeladen begynner å bli bra, plukker du ut kanelstang og nellikspiker, tilsett sukkeret og skrur opp varmen. Kok under omrøring på høy temperatur til sukkeret har smelta, 5–10 minutter, og fordel marmeladen i varme glass.

6 kommentarer:

  1. Skal eplene bli mos?

    SvarSlett
  2. Ja, hvis du bruker ferske epler blir de til eplemos. Tørka epler holder litt mer på fasongen, så der kommer det an på hvor lenge du koker dem.

    SvarSlett
  3. Fant denne kalenderen da jeg skulle finne inspirasjon til årets julegaver. Fantastisk blogg!

    Jeg driver og lager denne marmeladen nå. Bruker friske epler i mangel på tørkede. Er det meningen å skrelle dem? Jeg beholdt skallet på og kuttet de i terninger. Synes jeg trenger mye vann ift. hva du skriver for at de skal bli skikkelig møre. Har brukt 4 dl etter tre kvarters koking. Er dette riktig? Dette blir jo uansett mer mos enn marmelade :P

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager sent svar! Du er sikkert ferdig med marmeladen nå, men jeg håper den ble bra :)

      Skallet på eller av er en smakssak, synes jeg. Så lenge det er hageepler eller økologiske synes jeg like gjerne man kan beholde skallet på - det gir ofte en fin farge til syltetøyet også.

      Hvor mye vann du trenger kommer an på både eplesort og hvor store biter du kutter, så der kan jeg ikke si noe annet enn at man må prøve seg fram :P Men som Kristine skriver over her, så blir det jo mer mos når man bruker ferske epler i stedet for tørkede.

      Slett
  4. kjempeblogg :)
    hvordan er det med holdbarheten på marmeladen? om jeg lager den nå og heller den på "vanlige" brukte syltetøyglass, holder den til jul og litt lengre da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden den inneholder endel sukker, er holdbarheten veldig god. Jeg åpnet faktisk et glass av denne marmeladen (som ble laget i forbindelse med dette blogginnlegget) for bare et par måneders tid siden, og den var helt fin. Så lenge du er nøye med rensligheten og bruker steriliserte glass er det ikke noe problem!

      Min yndlingsmetode for å sterilisere glass er å ha dem (sammen med lokkene) i en kjele med kokende vann i noen minutter, ta dem opp med en sleiv og ha varmt syltetøy på varme glass. Da danner det seg vakuum når de avkjøles, og de kan holde seg i årevis, bortimot.

      Slett